NRK Meny
Normal

Vil ha reserve-ferjekai også i nord

Ferjesambandet over Boknafjorden var stengt fra fredag kveld til søndag formiddag. Nå tar Frp til orde for ei reservekai også i den nordre enden.

Stavangerfjord i Arsvågen

Sterk østavind i Arsvågen gjorde i helga at ferjene ikke kunne legge til, og dermed blei sambandet lamma i halvannet døgn. Blåser det for kraftig ved Mortavika, kan ferjene gå fra Mekjarvik i stedet.

Foto: Jan Kåre Ness

– Vi kan ikke akseptere at en uheldig vindretning stopper trafikken så lenge, sier fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) til Haugesunds Avis.

Stopp i ferjesambandet som følge av dårlig vær er noe vi må leve med, sjøl om det smerter meg å si det.

Ellen Solheim (KrF), leder i samferdselsutvalget, til Haugesunds Avis
Terje Halleland

Terje Halleland (Frp).

Foto: Håvard Grønli / NRK
Ellen Solheim

Ellen Solheim (KrF).

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

Etter noen timer med forsinkelser gjorde den sterke vinden til slutt at ferjene mellom Mortavika og Arsvågen slutta å gå fredag kveld. Både vindstyrken, men også vindretningen, gjorde at ferjene ikke kunne legge til i Arsvågen.

I den sørlige enden av ferjesambandet på E39 kan ferjene anløpe Mekjarvik i Randaberg hvis vinden blåser for hardt i Mortavika på Rennesøy.

Ingen kaier er store nok

For Arsvågen i den nordlige enden finnes det ikke noe slikt alternativ. Dermed ble ferjene liggende til kai helt til tidlig søndag formiddag.

Ifølge avisa har det ikke blåst stabilt hardt fra øst på mange år. Rederiet Fjord1 forsøkte gjennom hele helgen å finne en alternativ kai som ligger mer i ly enn Arsvågen, men lyktes ikke. Ingen kaier i nordfylket er store nok for gassferjene.

Har snakka med samferdselsministeren

Ifølge Haugesunds Avis ber fylkesvaraordfører Halleland Rogaland fylkeskommune å se på mulighetene til å etablere en reserveferjekai.

Mandag morgen sier han til NRK at han også har kontakta partifelle og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Han kjenner problemstillingen. Nå må vi se hvilke muligheter som finnes, følge det opp og se hva vi kan få ut av det, sier han.

– Svært få stengninger

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Astrid Eide, sier til Haugesunds Avis at «en reservekai på nordsida av fjorden aldri har vært mer aktuelt enn nå», men presiserer samtidig at hun ikke mener det er særlig realistisk.

– Vi mener ferjeleiet på nordsida ligger helt riktig. Det har vært svært få stengninger på grunn av vind i Arsvågen, sier hun til NRK.

Eide synes likevel det er leit at sambandet var stengt i så lang tid som halvannet døgn.

– Det smerter meg å si det

– Samtidig er det slikt at vi ikke styrer over vær og vind. Kanskje vi av og til må innfinne oss med at vi ikke kommer over, sier hun, og legger til:

Dette synliggjør behovet for Rogfast enda mer. Statens vegvesen jobber knallhardt for å få det på plass, sier Astrid Eide.

Ellen Solheim (KrF) leder samferdselsutvalget. Det finnes ikke penger, sier hun til Haugesunds Avis.

– Vi har ikke økonomi til å vurdere en ny kai. Stopp i ferjesambandet som følge av dårlig vær er noe vi må leve med, sjøl om det smerter meg å si det, sier Solheim.