Hopp til innhold

Ordføreren tror på nytt liv for stålverket

Strand-ordfører Helge Steinsvåg (Ap) mener at nye investorer kan blåse liv i stålverket på Jørpeland. Også de ansatte har tro på videre drift av hjørnesteinsbedriften.

Ordfører Helge Steinsvåg Strand kommune

Helge Steinsvåg, som er ordfører i Strand, mener at nye investorer kan blåse liv i stålverket på Jørpeland.

Foto: Erik Sergio Auklend

– Jeg vet at det er investorer som har møte i dag. Dette er solide, langsiktige næringsutviklere som diskuterer den situasjonen som nå har oppstått. Jeg er sikker på at de så snart leder av bostyret er på plass, tar kontakt for å komme i forhandlinger med tanke på et oppkjøp av verket, sier Steinsvåg.

Ordføreren har ikke gitt opp håpet om videre drift av stålverket.

– Dette er en veldig trist dag for alle oss som er glad i stålverket. Her er det mange ansatte som mister en god arbeidsplass og mister sin inntekt. Mesteparten av Jørpeland sin historiske identitet er knyttet til stålverket, og jeg tror det er mange som er lei seg i dag, sier han.

God leiekontrakt

Tirsdag kveld besluttet styret i Scana Industrier og begjære oppbud for Scana Steel Stavanger. Stålverket har slitt tungt økonomisk i mange år og gjennomført omstruktureringer og nedbemanning for å få kabalen til å gå opp.

Det har vært gjort forsøk på å finne nye eiere, men dette har ikke lykkes. Konkursen betyr kroken på døra til arbeidsplassen for 115 ansatte på Jørpeland.

Scana Steel, stålverket på Jørpeland

115 ansatte mister jobben ved konkursen på Scana Steel på Jørpeland.

Foto: Anders Fehn/NRK

Ordføreren sier at forutsetningen for et oppkjøp er at det er mulig å inngå en langsiktig og god leiekontrakt med Scana industrier.

– Det tar jeg som en selvfølge at det er, sier han.

– Starte med blanke ark

Steinsvåg mener at situasjonen nå åpner for to alternative veier videre. Den ene av dem er at driften ved stålverket opphører.

Den andre er at det faktisk kan være en gunstigere inngang for en ny gruppe med investorer med tanke på å overta stålverket og blåse nytt liv i virksomheten. Som følge av konkursen er det gjeld som blir sanert, og du vil nok i større grad starte med blanke ark, sier Steinsvåg.

Ordføreren lover at kommunen prøver å bidra på alle mulige måter for at bostyret ser viktigheten av verdiene.

(Videoen fortsetter under videoen).

Ståle Fjetland om konkursen

VIDEO: Direktør Jarle Fjetland om konkursen.

Gir ikke opp videre drift

Heller ikke administrerende direktør Jarle Fjetland har gitt opp videre drift av hjørnesteinsbedriften.

– Det er en veldig trist dag, men vi har ikke gitt oss helt enda. Mitt utgangspunkt på kort sikt er at vi fullfører ordrebøkene, så får vi ser om noen vurderer å kjøpe. Vi har tapt et stort slag, men krigeren i meg er ikke helt død ennå, sier Fjetland.

Klubbleder Grim Lura sier stemningen er trist blant de ansatte etter dagens nyhet.

– Vi har ventet i flere år på en avgjørelse, men vi har troen på at stålverket kan starte opp igjen med nye eiere, sier han.

– Dere ansatte vurderer også å overta?

– Det har vi snakka om før konkursen. Det er foreslått at vi kan gå inn enkeltvis med aksjer. I tillegg er det verdier som kan selges, sier Lura.