Slik blir Norges høyeste bygg

Forretningsmannen Arthur Buchardt planlegger å bygge Norges høyeste hus på Forus i Rogaland. Målet er å få skyskraperen på plass før han runder 70 år.

Victoria Tower

Arthur Buchardt er mannen bak hotell Scandic Victoria Tower i Stockholm. Nå har han lignende, men enda større planer på Forus.

Foto: Scandic Victoria Tower

– Bygget skal framstå som et monument og skulptur, og kommer til å bli et landemerke, sier Arthur Buchardt.

Tirsdag røpte han planene han har i Stavanger-regionen – en 140 meter høy skyskraper, med til sammen 40 etasjer.

Dette er 23 meter høyere enn Oslo Plaza, og blir dermed Norges desidert høyeste bygg. Etter planen skal det stå klart innen sommeren 2018.

– Det må være ferdig til 15. juni 2018 klokka 18, for da er jeg 70 år, sier han og smiler.

Både hotell og arbeidsplass

Forretningsmannen er fortsatt helt i startfasen av planene for bygget, og arkitektfirmaet Snøhetta har nå satt i gang tegninga.

– Det blir en restaurant i toppetasjen. Deretter kommer møterom og kontoretasjer for bedrifter. De ti nederste etasjene skal bli hotell, med rundt 200 rom, sier Buchardt.

Både Rogaland fylkeskommune og Sandnes kommune er gjort kjent med Buchardt sine planer.

Om fire år kan Forus ha fått sin første skyskraper. Det er hotellkongen Arthur Buchardt som vil bygge et 140 meter høyt hotell- og kontorbygg. Og de 40 etasjene skal toppes med restaurant og bar på toppen. Skyskraperen blir det høyeste bygget i Norge, og Nordens nest høyeste.

VIDEO: Om fire år kan Forus ha fått sin første skyskraper. Det er hotellkongen Arthur Buchardt som vil bygge et 140 meter høyt hotell- og kontorbygg. Og de 40 etasjene skal toppes med restaurant og bar på toppen. Skyskraperen blir det høyeste bygget i Norge, og Nordens nest høyeste.

– Skal stå på for å få det til

– Dette er et spennende prosjekt, med et signalbygg i hjertet av regionen, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak.

Han mener det er viktig for utviklinga av regionen at noen tør å satse, men understreker at ingenting er avgjort.

– Det ligger godt til rette på denne tomta, og vi skal stå på for å få dette til. Men det blir en helt vanlig saksbehandling, der mange skal si sitt, sier ordføreren.

Tar 30-36 måneder å bygge

Siden tomta er plassert litt i høyden, tar byggearbeidet lengre tid enn normalt. I tillegg til å få nødvendige godkjenninger, vil det også ta opp mot 36 måneder å få bygget på plass.

– Det betyr at vi kan være ferdige en gang mellom 2017 og 2018. Jeg hadde aldri satt i gang dette prosjektet, dersom det ikke hadde vært realistisk at dette skal gå. Beliggenheten, høyden og arkitekturen vil sette regionen på kartet, sier Buchardt.

Planlegger Norges høyeste bygg på Forus

På denne 36.000 kvm store tomta, i hjertet av Rogalands største samling av bedrifter, skal skyskraperen stå.

Foto: NRK

Flere nyheter fra Rogaland