Vil ha ned antall drukningsulykker – arrangerer svømmekurs utendørs

JØRPELAND (NRK): Etter en dyster drukningssommer tar de tak i Ryfylke og arrangerer svømmekurs for barn til sjøs. Redningsselskapet roser initiativet.

Utendørs svømmekurs

Strand Frivillighetssentral og Jørpeland Svømmeklubb arrangerer svømmekurs utendørs i sommer.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– I en svømmehall blir det veldig ordnede forhold. Man får ikke testet seg med tanke på temperatur og strømninger blant annet, sier daglig leder for Strand Frivillighetssentral, Heidi Rygh Bowitz.

Bak henne står det flere barn i våtdrakter, klare til å teste sjøvannet. Da den lokale svømmehallen ble stengt på grunn av hærverk kunne barna ha stått uten svømmetilbud. Istedenfor valgte Strand Frivillighetssentral og Jørpeland Svømmeklubb å gripe muligheten.

– Vi valgte å ta hys på ballen fra sentrale myndigheter og arrangere svømmekurset utendørs.

Heidi Rygh Bowitz

Heidi Rygh Bowitz er daglig leder i Strand Frivillighetssentral.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Mange drukningsulykker

Tidligere i sommer la Redningsselskapet frem dystre tall fra første halvår i 2020. De viste at 45 personer mistet livet på grunn av drukning i årets seks første måneder. Dette var en økning på 21 prosent. Blant annet druknet to gutter på 6 og 14 år i juni.

– Dette er forferdelig triste og grusomme tall. Det minner oss om at vi må fortsette å lære, særlig barn og unge, hvordan man kan oppføre seg best på sjøen, sa president Nicolai Jarslby i Redningsselskapet.

Derfor roser nå Redningsselskapet Strand Frivillighetssentral og Jørpeland Svømmeklubb for initiativet.

– Dette er et vanvittig bra initiativ. Vi vet at det er stor forskjell på å svømme i basseng og i sjøen, så dette setter vi stor pris på, sier rådgiver i region vest, Morten Landråk Asbjørnsen.

– Mestrer ikke svømming i sjøen

Han mener at man tidligere har tatt for lett på overgangen mellom innendørs og utendørs svømming.

– Jeg tror det. Har man lært seg å svømme i basseng så tenker man at da mestrer man svømming, men det vet vi ikke er tilfellet. Dessverre skjer det mange drukningsulykker i forbindelse med bading.

Morten Asbjørnsen, rådgiver i Redningsselskapet Region Vest

Det skjer for mange ulykker i forbindelse med bading, mener Morten Landråk Asbjørnsen fra Redningsselskapet.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Landråk Asbjørnsen opplyser også at Redningsselskapet har jobbet med dette og har utvidet et tilbud de kaller RS Trygg i vann. Gjennom 50 kurs får halvparten av elevene i gamle Hordaland fylke opplæring i hvordan man skal klare seg i sjøen. Redningsselskapet håper at kurset kan bli et riksdekkende tilbud etterhvert, og er derfor glad for at det også tas lokale initiativ.

– Jeg vil absolutt flere skole og svømmeklubber å gjøre det samme. Å ikke kunne svømme kan være livsfarlig, og da må vi kunne hylle slike initiativ, sier Landråk Asbjørnsen.

– Litt kaldt

På Jørpeland har seks barn og tre voksne kommet seg ut i vannet. Det blir plasking og latter, men også litt undervisning i hvordan barna skal svømme i sjøen.

– Hvordan var dette?

– Kjekt, sier Rebab Ibrahim (8) og Ahlam Ahmed (8).

Ahlam Ahmed (8) og Rebab Ibrahim (8) var fornøyde med svømmeopplæring til sjøs.

Ahlam Ahmed (8) og Rebab Ibrahim (8) var fornøyde med svømmeopplæring til sjøs.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Men barna merket at det er noe annet å svømme i sjøen kontra bassenget i svømmehallen.

– Det var litt kaldt, men ikke så veldig, sier Anna Norland (6).

Flere nyheter fra Rogaland