Vil ha mer penger til å lokke Hollywood

Potten som er satt av for å lokke Hollywood-produksjoner til Norge må økes, ifølge ny rapport.

Snømannen spilles inn i Bergen

Nesten hele potten som skal lokke Hollywood-produksjoner til Norge gikk i år til filmen «Snømannen». Her fra innspillingen i Bergen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Man har fått igjen pengene og vel så det, og så har ordningen vært med å skape industri i Norge, sier direktør i Norsk filminstitutt, NFI, Sindre Guldvog.

Han mener insentivordningen som skal lokke Hollywoodproduksjoner til Norge, er en suksess. En rapport om ordningen som ble lagt fram på filmfestivalen i Haugesund mandag, er mer avmålt. Rapporten anbefaler at den statlige pengepotten må økes for å få bedre effekt.

Anbefaler at rammen økes

Tor Arne Øvrebø og Per-Henry Borch

Tor Arne Øvrebø (t.v.) var linjeprodusent for «Snømannen»-innspillingen i Norge. Både han og linjeprodusent på «Downsizing», Per-Henry Borch, mener insentivordningen som skal lokke Hollywoodproduksjoner til Norge må utvides.

Foto: Anett Johansen Espeland

Nesten hele potten – det vil si 40,5 millioner kroner – gikk i år til «Snømannen», mens «Downsizing» med Matt Damon fikk 4,5 millioner i refusjon fra staten for å filme i Trollfjorden.

Ifølge rapporten er det kapasitet til å ta imot inntil fire produksjoner på størrelse med «Snømannen» i Norge hvert år. Men rapporten anbefaler at rammen økes. 45 millioner kroner i året er ikke nok, bekrefter linjeprodusent på «Downsizing», location-speider Per-Henry Borch.

– De store internasjonale produksjonene er veldig store, så hvis de skal få 25 prosent av det dem legger igjen må potten være høyere.

– Store produksjoner

Aftenposten meldte i går at de største filmstudioene i Hollywood vurderer Preikestolen, Trolltunga, Folgefonna og Lofoten som location for nye storfilmer. Marvel, som produserer Avengers-filmene, har vært på befaring i Norge. Ifølge avisa kan dessuten sluttscenen i en ny Star Wars-film bli tatt opp på Preikestolen.

Så konkret vil ikke Borch være.

– Men jeg kan si at det er store studioproduksjoner. Interessen er der.

– Hva skal til da?

– Mer forutsigbarhet, høyere pott og flere søknadsfrister i året. Det passer rett og slett ikke med en søknadsfrist i året.

Ingen løfter fra ministeren

Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kan ikke love at potten som skal lokke Hollywood til Norge økes.

Foto: Anett Johansen Espeland

Rapporten som det britiske konsulentselskapet Olsberg SPI lager på oppdrag fra NFI, estimerer at «Snømannen» og «Downsizing» har et forbruk i Norge på 198 millioner kroner. Produksjonene har sysselsatt 142 årsverk, som har gitt 33,3 millioner kroner i skatteinntekter til staten. En god start, mener Guldvog.

– Det vi ser i første omgang, er de direkte tilbakebetalingene i norsk økonomi, men vi håper jo at dette får store ringvirkninger for Norge og norsk økonomi på sikt. Det gjelder turisme og det å markedsføre Norge som et kulturland.

– Denne ordningen er i sin spede begynnelse, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Hun kan ikke si om regjeringen er villig til å øke potten som skal lokke Hollywood til Norge.

– Vi må se på hvordan vi kan gjøre den mer solid og mer treffsikker. Men nå er det bare i noen måneder den har vært i live.