Vil ha krav om lukka oppdrettsanlegg

Marine Harvest driver verdens største lukka oppdrettsanlegg til 40 millioner kroner. Slik bør alle oppdrettsanlegg bli, mener Naturvernforbundet.

Lukka oppdrettsanlegg ser ut til å bli et viktig middel for oppdrettsnæringa i kampen mot lakselusa. Naturvernforbundet mener at det bør bli et krav i framtida.

– Her setter vi ut 400.000 fisk på cirka 130 gram hver, sier driftssjefen ved Marine Harvests oppdrettsanlegg på Molnes i Etne i Hordaland, like ved fylkesgrensa til Rogaland.

En gang var lukka anlegg, altså anlegg som ikke slipper lus eller avfall ut av nettet oppdrettsfisken svømmer i, en drøm. Nå er de en realitet.

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef Marine Harvest

Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Marine Harvest.

Foto: Astri Husø / NRK

Anlegget på Molnes er verdens største i sitt slag, kosta 40 millioner kroner å bygge og er et av midlene i kampen mot lakselusa.

Null rømming, avfall eller lus

– Marine Harvest bruker store ressurser på å løse disse utfordringene. Vi mener lukka teknologi kan være med på å bidra til dette, sier Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Marine Harvest.

 Marine Harvests lukka oppdrettsanlegg på Molnes i Etne

Marine Harvests lukka oppdrettsanlegg er verdens største i sitt slag.

Foto: Thomas Halleland / NRK
Marine Harvests lukka oppdrettsanlegg på Molnes i Etne
Foto: Thomas Halleland / NRK

Oppdrettsanlegget er bygd i glassfiber, og er helt tett. Det gjør at laksen ikke kan rømme. Sjøvannet i merden, altså den store beholderen fisken lever i, pumpes opp fra dypet, og en unngår lakselus. I tillegg blir avfallet fra fisken samla opp og behandla, i stedet for at det faller rett ned på havbunnen.

Håkon Fossmark

Håkon Fossmark, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø

– Bør være krav for alle nye anlegg

Naturvernforbundet hyller denne typen anlegg, og mener det bør bli et krav.

– Dette prosjektet viser at det er mulig, og at det bare handler om vilje. Derfor mener vi at politikerne må bestemme at hvis du skal etablere et nytt anlegg i dag, må det være lukka, sier Håkon Fossmark, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

Foreløpig er prislappen så høy at det er uaktuelt å kun bruke lukka anlegg, mener oppdrettsselskapet.

– Det viktigste for oss er at vi løser utfordringene knytta til til lus og rømming. Da tror vi at lukka teknologi blir sentralt, men tradisjonelle merder blir også viktige framover, sier Hjetland.