NRK Meny
Normal

Sosialstøtten står stille, utgiftene stiger

Aleneforeldreforeningen hevder at sosialklienter mottar samme stønad som før, uavhengig av prisveksten.

Tanja Torsvik og Marlene Forsmark Kilgren

Det blir ikke Syden-tur på aleneforeldrene Tanja Torsvik og Marlene Forsmark Kilgren. De må nøye seg med noen dager på Sørlandet.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Priser, lønninger og andre stønader utenom sosialstønaden har gått opp, så forskjellene i samfunnet kommer til å øke, sier Marlene Forsmark Kilgren, organisatorisk leder i Aleneforeldreforeningen.

Aleneforeldreforeningen frykter at de med dårligst råd, vil få enda mindre å rutte med. Foreningen mener sosialklienter får stadig mindre i stønad.

Det er den enkelte kommune som selv bestemmer hvor mye folk skal få i sosialhjelp. I løpet av de siste 20 årene er satsene bortimot uendret, hevder foreningen. Gjennomsnittssatsen i kommunene var i fjor 5571,- kroner per måned for enslige og 2955,- kroner for barn.

– Jeg synes det er veldig vondt for dem som går på sosialstønaden. Dette går jo utover barna, sier Kilgren.

– Kan ikke unne oss luksusting

Det kan alenemor Tanja Torsvik skrive under på. Hun har tre barn, og har i vår slitt sånn med økonomien, at hun har mottatt sosialstøtte.

– Jeg har jo ikke råd til leker eller til de store aktivitetene. Jeg kan bare kjøpe sko vi har brukt for. Ungene har gjerne lyst på klær, nye sko og pynteting, men det er slike luksusting vi ikke kan unne oss, sier hun.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var det i fjor 31.500 familier som mottok sosialhjelp i Norge. Sosialstøtte er ment som en midlertidig ordning, før man kommer i jobb eller får trygd.

– Den kan være avgjørende når det gjelder matbudsjett, livsstil og livsopphold. Ferie er en av de siste tingene vi kan tenke på, for her må vi prioritere det livsnødvendige.

– Skal oppfordre til å komme videre

Kilgren og Aleneforeldreforeningen vil ha politikerne på banen.

– Sosialhjelpssatsene må økes, sier hun.

Men det vil ikke Arne Buchholdt Espedal, leder i utvalget for helse- og sosialtjenester i Sandnes (Ap).

Arne Buchholdt Espedal

Arne Buchholdt Espedal er arbeiderpartipolitiker i Sandnes og leder i Utvalget for helse- og sosialtjenester. Han er opptatt av at sosialstøtten skal være på et nivå som oppfordrer folk til å komme videre.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det er en todelt utfordring å finne et nivå på den satsen som gjør at den er såpass høy at ingen sulter og har det vondt, samtidig som den skal oppfordre til å komme seg videre.

Noen dager på Sørlandet

Espedal påpeker at barna skal skjermes mest mulig.

– Det er ikke en gruppe som er glemt, men det er en gruppe som ingen ønsker at noen skal være i. Det er ikke et mål å gjøre det mer attraktivt å være i den gruppa, det er et mål å gjøre det attraktivt å komme ut av den, sier Espedal.

Sommerferien er reddet for aleneforeldrene, som får sponset billetter til Dyreparken, men en sydentur kan de se langt etter.