Vil bygge spektakulært hotell for Kjerag-vandrere og basehoppere

Om noen få år kan trolig fotturister og basehoppere som vil besøke Kjerag legge seg inn på hotell med fantastisk utsikt over Lysefjorden. Kjerag Panoramic Hotel kan stå klart i 2013.

– Kjerag Hotell er en ny og viktig brikke i satsingen som legger tilrette for opplevelser og aktivitet i det fantastiske fjord- og fjellandskapet omkring
Lysefjorden, skriver arkitektene i planene til hotellet.

Bygningen, som skal settes opp der stien opp til Kjerag starter, skal bygges i tilknytning til restauranten som ligger der i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Forsand, Ørneredet

Restauranten på Øygardstøl, eller Ørneredet som den også kalles.

Foto: Jarle Nilsen

Kjerag, fjellplatået med utsikt over Lysefjorden 1000 meter lenger nede, er i dag et kjent turmål, både for fotturister og basehoppere.

Lysebotn fra luften

Lysebton sett fra luften.

Foto: Ivar Klungtvedt
Basehopping fra Kjerag

Basehopping fra Kjerag.

Foto: BASALT arkitektar Reykjavik/Asplan Viak AS
kjerag

Kjeragbolten.

Foto: Sandra Lappegard / DNT

Høyere enn Preikestolen

Øygardstøl, der restauranten ligger, har allerede i dag formidabel utsikt, blant annet ned til Lysebotn og Lysefjorden. Øygardstøl ligger på rundt 600 meter over havet.

Det nye hotellet kommer til å balansere på kanten av den verdenskjente utsikten.

– Dette blir en hotell som kommer til å ligge 40 meter høyere enn Preikestolen, sier Olav Haugan, som sammen med samboeren Najette driver Øygardstøl-restauranten i dag, og blir hotelleier om få år.

Mangler hotell

– Denne plassen trenger et hotell. Nå bygges det hotell i begynnelsen av Lysefjorden, så da må det være et i enden også, mener Haugan.

Han driver allerede campingplass nede i Lysebton, Lysefjord-enden et utall hårnålssvinger lenger nede. Der finnes også en turisthytte.

Særlig luksuriøs overnatting finnes imidlertid ikke i mils omkrets for de flere tusen turistene som går den rundt fem timer lange turen hvert år.

Skal koste opptil 60 mill.

Paret har fått godkjenning fra Forsand kommune, og tegninger og planer fra BASALT arkitektar i Reykjavik og Asplan Viak AS i Stavanger. Hotellet skal ha 40 rom, og kommer til å koste mellom 50 og 60 millioner kroner.

Finansieringen er ennå ikke helt på plass, men Haugan håper å komme i mål med banklån og tilskudd fra Forsand kommunes næringsfond.

– Kjerag er og kommer til å være verdenskjent for alltid, sier han.

Video Hotell ved stien til Kjerag

VIDEO: Det er den spektakulære naturen i Lysefjorden som skal selge Kjerag Panoramic Hotel.