Vil ha ferjefri E39 i 2025

Det vil koste rundt 100 milliarder kroner å sørge for at du kan kjøre fra Stavanger til Trondheim uten fjordkryssinger med ferje.

Mortavika ferjekø

Det vil koste rundt 100 milliarder kroner å gjøre E39 ferjefri mellom Stavanger og Trondheim. Bildet er fra Mortavika nord for Stavanger.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Det vil koste rundt 100 milliarder kroner å gjøre E39 ferjefri mellom Stavanger og Trondheim.

I dag gikk startskuddet for prosjektet, som alle de fire vestlandsfylkene stiller seg bak.

– Ber bare om å få lov til å begynne

Fylkesordførerne Tom Tvedt (Rogaland), Torill Selsvold Nyborg (Hordaland), Olav Bratland (Møre og Romsdal) og Nils R. Sandal (Sogn og Fjordane).

Les også: Kjør til Bergen på drøyt to timer

Les også: Fylkesordføreren viser musklene for ferjefri E39 på Vestlandet

– Her står vi samlet fra kommuner, fylkesskommuner og næringsliv. Alle er klar på at vi skal få dette til. Vi skal være med på å betale bompenger selv. Vi ber bare om å få lov til å begynne å bygge denne veien og få de 100 milliarder kronene, så skal vi ordne dette, sier Tom Tvedt.

Skal stå ferdig i 2025

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier finansieringen er et spleiselag. Hun mener prosjektet er så viktig at prislappen ikke skal være noen hindring.

– Det er svære beløp, men her er vilje til en dugnad. Det forutsetter at de ulike delprosjektene skal finansieres i et spleiselag med statlige midler og bompenger, sier samferdselsministeren.

Les også: Vestlandsfylka står samla i vegkamp

Les også: Vil presse fram ferjefri E39

Målet er å ha en ferjefri E39 klar i 2025. Da må prosjektet inn i Nasjonal Transportplan for 2013.

– Det er klart at det her blir diskusjoner og prioriteringer. Da er det slik at de som står sammen om en sak, de når lenger, mener Meltveit Kleppa.