NRK Meny
Normal

Vil ha eget «idékontor» i Stavanger

Mannen bak fargegata, og Stavanger Arkitektforening, mener det bør bli enklere å få realisert ideene folk har om Stavanger sentrum.

Tom Ur Kjørsvik

Tom Ur Kjørsvik, frisør og ivrig talsmann for Stavangers potensial, snakker på møtet i regi av Stavanegr Arkitektforening.

Foto: Frank Bremnes / NRK

Alexandria Algard

Alexandria Algard, leder i Stavanger Arkitektforening.

Foto: Siri Wichne Pedersen/NRK
Tom Kjørsvik

Tom Ur Kjørsvik.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Hvem eier byen? var spørsmålet Stavanger Arkitektforening stilte på et møte onsdag. Styreleder Alxandria Algard mener det ikke nødvendigvis er de samme som eier de fysiske bygningene.

– Det handler om hvem som føler eierskap til byen. Hvem som gjennom å ha en idé om hvordan byen kan endre seg, og sette den ut i livet, skaper den byen vi bor i, mener Algard.

Tom Ur Kjørsvik, frisør og initiativtaker til den fargerike Øvre Holmegate i Stavanger, fargegata, har hatt flere ideer enn den ene. Han, som selv har vært med på veien fra en idé til gata til slutt sto der i alle regnbuens farger, synes det bør bli lettere å få realisert gode ideer i Stavanger.

– Hva gjør du etterpå?

– Min erfaring er det at å presentere en idé for for eksempel politikere, er mottakelsen gjerne positiv. Men så står du der som et spørsmålstegn: Hva gjør du etterpå? sier han.

Kjørsvik etterlyser derfor en ordning som kan hjelpe ildsjelene til å få realisert ideene sine.

– Noen som inne i byråkratiet og systemet, som kan hjelpe oss videre inn. Jeg jobber med et prosjekt nå, og synes veien er vanskelig. Heldigvis har jeg fått en kontaktperson i kommunen, en som kjenner gangen i saker og kan hjelpe meg videre. men en slik person burde vært der permanent, mener han.

– En som kan hjelpe oss som står på og prøver å skape noe.

Bekymret for byens identitet

Den siste tiden har flere uttrykt bekymring for hvordan det skal gå med Stavanger. Reklamemannen Erling Forfang mener Stavanger preges av sterk utbyggermakt og mangel på en helhetlig plan.

Cecilie Christ i Stavanger sentrum AS mener gårdeierne har et stort ansvar for å forme byen gjennom hvem de leier ut til.

Byens mest kjente slakter mener nisjebutikkene er viktig for byens identitet. En av byens politikere mener gammelt og nytt forenes til landets flotteste sentrum i nettopp Stavanger.

– Det er ikke nok med meg

Det er i stor grad enkeltpersoner med en idé som skaper byen, mener Algard, og hun stiller seg bak Kjørsviks ønske.

– En kan se for seg et «by-idékontor». Folk som hadde ideer, kunne melde dem inn, og andre kunne melde seg på, slik at de kan utvikle denne ideen sammen, sier Algard.

– Det er ikke nok med bare meg. Alle som har en ide, stå på. No guts, no glory, mener Kjørsvik.