Normal

Vil ha på plass dobbeltspor til Egersund

Flere passasjerer reiser mellom Sandnes og Egersund enn den mest trafikkerte Intercity-strekningen på Østlandet.

Egersund

MANGE REISENDE: Strekningen Sandnes til Egersund er sterkt trafikkert.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Siri Meling

FORTGANG: Dersom Høyre kommer i regjering blir det fortgang i planene om dobbeltspor, forsikrer Siri Meling.

Foto: Høyre
Geir Pollestad

AVVENTENDE: Geir Pollestad i Samferdselsdepartementet vil vite hvor mange reisende som vil bruke strekningen i fremtiden.

Foto: Stortinget

– Tallene fra Nasjonal Transportplan viser at jærbanestrekningen mellom Sandnes og Egersund allerede i dag er den strekningen i landet med størst passasjervekst og størst antall passasjerer, sier Høyres stortingsrepresentant, Siri Meling til NRK.no.

I 2011 reiste 3,3 millioner mennesker mellom de to byene på Vestlandet, mens den mest trafikkerte Intercity-strekningen på Østlandet transporterte 2,8 millioner passasjerer.

Meling vil derfor ha fortgang i planene om dobbeltspor mellom Sandnes og Egersund. Og dersom Høyre kommer i regjering blir det fortgang, forsikrer hun.

– Høyre er opptatt av å få til en effektiv kollektivtransportløsning rundt de store byene.

– Det er lett å love når dere ikke er i posisjon?

– Ja, det kan du si. Men samtidig er vi veldig opptatt av at vi ikke skal love mer enn vi kan holde, enten det er valgkamp eller ikke. Satsing på kollektivtransport er viktig for Høyre, sier Meling.

LES OGSÅ: - Bygg flere dobbeltspor | – Dobbeltsporet er en suksess | Dobbeltspor gir mange flere passasjerer på toget

Pollestad: – Må analysere behovet

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Geir Pollestad, er derimot ikke sikker på om det er nok passasjerer på strekningen mellom Egersund og Sandnes til å forsvare utbygging.

Han vil at hver kommune skal analysere sitt behov.

– Jeg mener de må si noe om hvor mange innbyggere det er mulig å plassere i gå- eller sykkelavstand fra de enkelte jernbanestasjonene. Dette er en formidabel investering, og kampen om pengene er knallhard. Derfor må vi synliggjøre hvor mange reisende vi ser for oss å ha på strekningen i fremtiden, sier Pollestad.