Vil ha selvkjørende busser ut i trafikken så fort som mulig

Foreløpig er de på kanten av loven, men nå vil samferdselsministeren vil ha selvkjørende busser inn i Nasjonal transportplan for å få fortgang i lovendring.

Selvkjørende buss med Kolumbus-logo

Den selvkjørende bussen har foreløpig bare vært på prøvekjørsbesøk rundt om i Norge. Busselskapet Kolumbus i Rogaland venter nå på at den første bussen skal leveres i desember.

Foto: Kolumbus

De har så vidt begynt å vise seg frem, de små, snertne selvkjørende bussene. Ni steder i landet har fått besøk av bussene denne høsten, og prøveprosjektene er i gang.

Nå er næringslivet og politikere i Stavanger utålmodige, de vil ha bussene på plass i bybildet så fort som mulig.

– Jeg vil ha dette over hele byen, sier Frp-politiker Kari Raustein.

Selvkjørende busser inn i NTP

Men det er ikke lov til å kjøre uten sjåfør i Norge, så foreløpig har ikke bussene lov til å innta veiene for fullt.

– Det er jo litt lovverk og forskrifter som skal endres, og når det er på plass så synes jeg vi bare skal kjøre på, sier Raustein meget engasjert.

Og samferdselsministeren jobber med saken. Nå planlegges et lovforslag som etter planen skal kunne legges frem for Stortinget til våren. Solvik-Olsen vil og ha de selvkjørende bussene inn i Nasjonal transportplan (NTP) som nå er under utarbeiding.

– Vi vil se om de endrer hverdagen til folk, og om folk parkerer bilen sin fordi dette fungerer så godt. Får vi til det så har vi virkelig revolusjonert verden, sier ministeren.

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen etter endt prøvetur med de nye førerløse bussene.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter endt prøvetur med de nye førerløse bussene i Kongsberg.

Foto: Louise Samnøy / NRK

Første buss leveres om få uker

Til nå har bussene vært på prøveturer både i Oslo, Kongsberg og i Stavanger. Og Stavanger er blant områdene som er aktuelle for ministerens prøveprosjekter i NTP, og kollektivselskapet Kolumbus i Rogaland har allerede hevet seg på og bestilt en buss. I desember leveres første buss, og snart skal den ut på testkjøring på næringsområdet Forus utenfor Stavanger.

Målet er at de små bussene en gang i fremtida skal kunne frakte mindre mengder folk ut til de store traseene for buss og tog.

– Jeg tror det endrer hele vår holdning til kollektivtrafikk, sier Solvik-Olsen engasjert.

På Forus er det et utålmodig næringsliv og Kolumbus som nå setter i gang innenfor dagens regelverk. De venter bare på ministeren og Stortinget for å få sende bussene ut i trafikken. Og kommer alt dette på plass så vil de lokale politikerne også ha det i resten av byen.

– Vi har diskutert dette litt, og alle synes dette er spennende og tror det er fremtiden, sier Raustein.

Selvkjørende buss med Kolumbus-logo

Slik kan Kolumbus sin selvkjørende buss ende opp med å se ut. I desember leveres den første de har bestilt, og snart er det duket for prøvekjøring på Forus.

Foto: Kolumbus