Hopp til innhold

– Det er bare spørsmål om tid før et barn tar livet sitt i politiarresten

Barneombud Anne Lindboe advarer, og vil ha barn under 18 år ut av norske politiarrester.

Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe vil ha barn ut av norske arrester.

Foto: NRK/Barneombudet

Barn under 18 år blir stadig satt i politiarrest i Norge, selv om loven sier at det bør unngås.

– Mangel på tilsyn, det å være alene i timesvis, barn som er i en akutt krisesituasjon, gjerne rusa. Det er bare et tidsspørsmål før barn tar livet sitt i en politiarrest hvis vi fortsetter å oppbevare dem på denne måten, sier barneombud Anne Lindboe til NRK.

Hun vil ha en umiddelbar slutt på praksisen.

Det finnes lite statistikk på området, men vi vet at det i 2010 ble sperret inne rundt 1600 barn i norske politiarrester.

– Noe av det verste de har vært med på

Barneombudet har vært i kontakt med flere barn som har sittet i arrest.

– De forteller at det er noe av det verste de har vært med på. Det mest skremmende i hele prosessen fra de blir hanka inn av politiet, rettssak til de blir satt i fengsel, sier Lindboe.

Hun mener disse barna er glemt av norske myndigheter, og har i lang tid bedt politiet om å stanse praksisen.

– Vi synes ikke at noen barn skal sitte i politiarrest, det er også FNs barnekomite helt klare på. Dette vet Justisdepartementet og politidirektoratet, men det går alt for sakte, sier Lindboe.

Koridor i Ila fengsel i Bærum

I 2010 ble omtrent 1600 barn sperret inne i norske politiarrester.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

– Man må være realistisk

Regjeringen ba for nesten ett år siden Politidirektoratet (POD) om å gjennomgå rutinene på dette området. POD har opprettet en arbeidsgruppe og er i ferd med å innhente statistikk fra politidistriktene rundt om i landet.

– Det tar tid å endre lovverket, påpeker seniorrådgiver i POD, Asbjørn Gran, som forsvarer dagens praksis.

– Man må være litt realistisk. Det hender at barn under 18 år kan gjøre ganske alvrolig kriminalitetet. Da bruker politiet de straffeprosessuelle regler som eksisterer i dag, og det mener vi at de bruker på en god måte, sier Gran, som understreker at dagens regler er strenge.

Odd Tveit Jørgensen

Politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen i Stavanger sier politiet prøver så godt de kan å unngå å sette mindreårige i arresten.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Et rom som er innredet på en human måte

Stavangerpolitiet satte i fjor totalt rundt 4500 personer i politiarresten. 62 av disse var barn, og de fleste var 17 år gamle, ifølge politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen, som legger til at trenden er nedadgående.

– Vi prøver så godt vi kan å unngå å sette mindreårige i arresten. Ofte tar barnevernet tak i disse, og vi prøver å kontakte foreldre, sier Jørgensen.

For en måned siden døde en 61-år gammel mann i politiarresten i Stavanger. Saken er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

– Det gjør at jeg blir veldig bekymret, for det er jo grunn til å tro at mange barn blir behandlet på lik linje som voksne når de sitter i arrest, sier barneombud Anne Lindboe.

Hun forstår at barn som er beruset eller har gjort noe kriminielt bør bli tatt hånd om, men at dette bør gjøres på en annen måte enn i dag.

– Vi må huske at dette er barn, og barn skal ikke sitte alene, innelåst på en glattcelle uten møbler og uten voksenkontakt. Vi mener at det skal være voksenkontakt, og det skal være rom som er innredet på en human måte med ordentlig madrass og vindu, fastslår Linboe.

Stavanger politistasjon, Lagårdsveien

Stavangerpolitiet satte i fjor totalt rundt 4500 personer i politiarresten. 62 av disse var barn.

Foto: NRK