Vil at flere unge skal få leie seg inn på boligmarkedet

«Leie-eie»-metoden har hjulpet ungdom i Randaberg rundt egenkapitalkravet og inn på boligmarkedet. Nå vil Ap i Stavanger gi flere unge denne muligheten.

Billigere boliger

Ti boliger i Goahagen i Randaberg ble satt av til unge uten egenkapital i 2013. Nå håper Ap og Bate at det samme kan skje i Stavanger.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Kommunen, Bate og Husbanken kan inngå et samarbeid og sørge for at unge uten egenkapital kan komme inn på boligmarkedet, sier Kari Nessa Nordtun, kommunalråd i Stavanger (Ap).

Randaberg kommune var først i landet med boligprosjektet «leie-eie» i 2013. 10 av leilighetene i et boligkompleks leies først ut til gunstig pris, og så kan leietageren kjøpe boligen med egenkapitalen som spares opp gjennom leien.

Prosjektet ble hyllet av kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nå vil Arbeiderpartiet at nabokommunen Stavanger også skal være med.

Boligbyggelaget er klare

Selv om boligprisene i Stavanger har sunket, og boligmarkedet har blitt lettere for ungdom å ta seg inn på, vil Ap i Stavanger hjelpe ungdom rundt eigenkapitalkravet på 15 prosent.

Kari Nessa Nordtun

Kari Nessa Nordtun (Ap).

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– De inngår en leieavteale for å ha mulighet til å kjøpe leiligheten etter for eksempel tre eller seks år, sier Nordtun.

I Randaberg var det ti unge som fikk denne sjansen til å komme inn på boligmarkedetmarknaden. Opposisjonspartiet Ap i Stavanger, mener at kommunen bør stille opp med passende og billig tomt, for da er boligbyggelaget Bate klare, slik de var i Randaberg.

– Det hadde vært helt topp hvis det hadde kommet en slik forespørsel. Vi er klare til å bygge i dag, sier administrerande direktør Paul Boxill.

Vil ha «leie-eie» i Stavanger og Sandnes

Siden i vår har Bate jobba for å få med flere andre kommuner i nye «leie-eie»-prosjekt. For det ligger i bunnen av avtalen, at kommunen må stille med billig tomt.

Paul Boxill

Paul Boxill, direktør i boligbyggelaget Bate.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Vi har en drøm om å få til slike prosjekter i Sandnes og Stavanger i løpet av året, sier han.

Mye er likevel i endring på boligmarkedet i Rogaland for tiden. Prisene går ned på salg og kjøp, og det blir billigere å leie. Likevel mener Paul Boxill i Bate at dette prosjektet vil stå seg.

– Regnstykkene er litt forandret, men regnestykket for et nytt leie-eie-prosjekt ser spennende og interessant ut, sier han.

Purrer på ordføreren

I bystyret i Stavanger kommende mandag, stiller Nessa Nordtun et spørsmål til ordføreren, om ikke det er på tide at Stavanger også setter i gang med et prosjekt for at unge uten egenkapital kan være i stand til å skaffe seg sin egen leilighet.

– Vi ble nedstemt da vi foreslo dette i 2013, men et halvt år etterpå la flertallspartiene det inn i sitt budsjettforslag. Det ble vedtatt, men ingen ting har skjedd, sier Nordtun.