Hopp til innhold

Vil ha 20-kroners bom

Sterke reaksjoner på forslag om økte bomsatser på Haugalandet, ordføreren i Vindafjord vil ha bomtakster på opp mot 20 kroner i nordfylket.

Bompenger Haugalandet

12 kroner blir 14 kroner, og kan bli 16 kroner. Men flere tar til orde for 20 kroners passering på Haugalandet.

Foto: NRK

– Det må være staten som tar regningen, ikke bilistene i Haugesund og Karmøy det sier varaordfører Sven Olsen i Haugesund om økningen av bompenger i Haugalandspakken.

Fra første april er det bestemt av bomsatsene på Haugalandet skal økes fra 12 til 14 kroner med personbil, og fra 24 til 28 kroner for tunge kjøretøy. Dette er de ordinære prisene, med full rabatt blir det billigere.

Bomkamp

Ole Johan Vierdal

Ordfører Ole Johan Vierdal tar til orde for å øke bompengesatsene på Haugalandet.

Foto: Arne Gunnar Olsen

Men det kan bli enda dyrere. For i går kom forslaget fra KrF om en omkamp for bompengene. Partiet får støtte fra blant andre Vindafjord ordfører Ole Johan Vierdal fra Senterpartiet. Men han får han kraftig motbør.

– Jeg synes ikke noe særlig om det. Vi har vært enige om å holde oss til prisutviklingen, men nå blir det en omkamp. Både med ny behandling i kommunestyrene og i fylkestinget, og det blir usikkert om man kan beholde rabatten på 50 prosent, sier varaordfører Olsen.

Men Vierdal holder på sitt, han vil til og med gå enda lenger. I planen ligger det inne at prisene kan økes til 16 kroner for personbil, men Vierdal synes 20–25 kroner høres fornuftig ut.

– Vi må i alle fall se på om vi kan heve prisen, for sånn som det er nå kommer det for lite penger inn, og da må vi stryke prosjekter. Jeg vil ikke, og jeg tror ikke folk heller vil betale mer for bompasseringer enn nødvendig, men når de blir konfrontert med det eller vei, så tror jeg saken er en annen.

– Hvor mye synes du satsene må økes?

– Det må vi se på, men Stavanger og Bergen opererer med en pris på 40–50 kroner, og vi diskuterer en økning fra 12 til 14 kroner, og synes det er mye. Det er klart at alt opp mot 20 kroner må vurderes, sier Vierdal.

– Staten må ta utgiftene

Bompenger opp mot 20–25 kroner får ikke akkurat Sven Olsen til å juble. Han er varaordfører i Haugesund, og representerer bompengemotstanderne i Fremskrittspartiet. Han påpeker også at det er folk i Haugesund og Karmøy som vil merka de økte takstene mest.

– Jeg mener at den største bombelastningen blir for oss som bor i Haugesund og Karmøy, og øker man takstene er det jo vi som merker det. Jeg skjønner jo at Vierdal vil ha utbedringer på E134 inne hos seg, men jeg mener det er staten som må ta de utgiftene som går på stamvei, sier Olsen.

I første omgang går prisene opp fra 1. april. Men da fra 12 kroner til 14 kroner.