NRK Meny
Normal

Vil ha 15.000 speidere til Stavanger

Speidergrupper i Sør-Rogaland har lansert Stavanger som sted for neste landsleir i 2013.

Landsleir 2009 Åndalsnes

Rogalandsspeiderne vil ha en enda større landsleir enn årets leir på Åndalsnes i Møre og Romsdal.

Foto: Ivar Nøttestad/Madlaspeiderne

Det er bare hvert fjerde år Norges Speiderforbund har landsleir, og dette er et av de største høydepunkter en speider kan oppleve.

8.000 speidere har denne uken vært på landsleiren ved Åndalsnes i Romsdalen, 1000 av disse kommer fra Rogaland.

Leder Madlaspeiderne Åsmund Johansen

Leder Madlaspeiderne, Åsmund Johansen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

- Det store engasjementet i Vesterlen Krets av Norges Speiderforbund (Sør-Rogaland, red.anm.) må føre til at neste landsleir i 2013 blir lagt til Stavanger, sier leder i Madlaspeiderne, Åsmund Johansen.

De 14 speidergruppene i Vesterlen Krets har spilt ideen inn for ledelsen i Norges Speiderforbund, og er spente på hva avgjørelsen blir om ett år.

Satser stort

Initiativtakerne til Landsleir i Stavanger 2013 har allerede vært i kontakt Madlaleiren (KNM Harald Hårfagre) og en grunneier. Planen er å bruke hele området fra Sverd i fjell i Hafrsfjord og opp mot Madlaleiren.

- Vi ser for oss en landsleir med kanskje så mange som 15.000 speidere. Vi trenger 400 mål til leiren, og området rundt Madlaleiren passer perfekt, mener Johansen.

Han understreker også at det er lett å få inn så mange speidere til Stavanger med tog, fly, buss og båter.

- Så har vi en fantastisk kombinasjon mellom fjord og fjell. Preikestolen, Kjerag, Jærstrendene er noe som vil bli en narturlig del av en landsleir, sier lederen i Madlaspeiderne.

Budsjettet for en landsleir med opp mot 15.000 speidere vil komme på 30-35 millioner kroner, og Johansen mener at med gode samarbeidspartnere vil dette bli overkommelig.

Initiativtakerne hare allerede opprettet sitt egen nettsted i kampen for å få landsleiren i 2013

Tøff konkuranse

Men det vil bli en tøff kamp å få landsleiren til Stavanger. Ledelsen i Norges Speiderforbund har signalisert at den svært gjerne vil bruke forbundets egen leirplass Ingelsrud ved Kongsvinger.

- Lykkes vi ikke med å få arrangere landsleiren i 2013, satser vi på en internasjonal leir i 2014. Dette vil da bli en noe mindre leir enn hva en landsleir ville blitt, sier Åsmund Johansen.