Hopp til innhold

Vil gi turistene bedre sti

Rundt 30 000 turister går til fjellplatået Kjerag i Lysefjorden dette året, og nå har turiststien et stort behov for opprustning.

Stien til Kjerag

Stien til Kjerag er nedslitt og trenger restaurering mener Audun Rake, leder i Lysefjoren Utvikling.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det skjer over hele landet. Stiene til viktige turistattraksjoner i fjellet, blir slitt ned og naturen langs stien får også gjennomgå. Mellom 20 og 30 000 turister går til fjellplatået Kjerag i Lysefjorden dette året, og nå har den stien et prekært behov for opprustning.

Audun Rake

Audun Rake ser at det er behov for opprustning av stien.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Neste år må noe gjøres. Dette kan vi ikke presentere, det er behov for akutte grep her, sier Audun Rake, leder i Lysefjorden Utvikling.

Vanskelig rute for å komme til topps

Stien til det 1000 meter høye Kjeragplatået begynner på cirka 700 meter og turen ut til utkikkspunktet over Lysefjorden tar mellom to og tre timer, alt etter hvor sprek du er. Danskene Mia og Henrik Jensen er på vei opp til Kjerag for første gang, og synes stien er hard.

– Det er en tøff rute, men den er i alle fall godt avmerket, sier de.

Saken fortsetter under bildet

Henrik og Mia Jensen

Henrik og Mia Jensen synes stien opp til Kjerag er tøff.

Foto: Anders Fehn / NRK

Balanseevnen blir satt på prøve flere steder, etter hvert som myrområdene blir mer og mer sørpete. Og nye joggesko blir nok aldri som før, etter å ha labbet tur-retur Kjerag.

– Jeg satser på at joggeskoene holder, sier Mia Jensen og smiler.

Nedslitt sti

På dager med nedbør blir også deler av stien, som går på fjellet, i overkant glatt for mange av turistene. Og snø og is har heller ikke vært snille med rekkverket, som skal hjelpe folk til å holde seg på beina.

Jakob Foldøy

Jakob Foldøy synes stien er nedslitt og glatt noen av partiene.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Stien er sliten og glatt den første delen, og det er den verste delen å gå synes jeg. Jeg så en som gled og måtte ta seg i kjettingen da jeg gikk opp. Det gikk jo godt, men det kunne fort gått galt, sier Jakob Foldøy som også har tatt turen til Kjerag.

Det er 15 år siden siste opprustning av stien. Den gang var det nødvendig å steinlegge stien bedre for å hindre at folk gikk over alt i terrenget.

– Det skal være en fjelltur, og vi kan godt holde på det her. Allikevel er det slik at folk ikke skal komme til skade, sier Rake.

Vil heve kvaliteten på stien

Jobben hans er å få flest mulig til å gå til Kjerag, men tar også på seg litt vedlikeholdsarbeid. Nå vil han heve kvaliteten på stien, som minst 30 000 turister kommer til å bruke for å komme til fjellplatået 1000 meter over Lysefjorden.

– Stien og terrenget er slitt rett ned noen steder. Det må fikses. Det er krevende og slike ting koster penger, men det er ikke snakk om et kjempebeløp. Vi kommer langt med en million og to og tre, sier Rake.

– Vi får gjester fra hele verden. Alle vet at Norge er et rikt land. Når vi inviterer folk på tur, så må det se skikkelig ut. Kvalitet, sier han videre.