NRK Meny
Normal

Vil gi Thomas Myhre keeper-kamp

Da Thomas Myhre sa ja til Viking, fikk utfordrerne to valg: Kjemp om plassen eller begynn å spille golf. Iven Austbø og Mattias Asper droppet køllene.

Mattias Asper, keeper i Viking
Foto: Lars Navestad / NRK

Det var Erik Johannessen, keeper-trener og målvakt-legende i Viking, som hadde en alvorsprat med Iven Austbø og Mattias Asper da kjøpet av Thomas Myhre ble kjent tidligere i vinter.

 

Erik Johannesen, keepertrenar i Viking
Foto: Lars Navestad / NRK

 

 

- Golf eller full gass

- Vi snakket om det den dagen det sto i avisen. Jeg sa til dem at de kunne ta dette på to måter: ”Dere kan enten gå inn i depresjonen og bli sure og leie, men da er det mye kjekkere å spille golf. Eller dere kan ta denne frustrasjonen og la den slå ut i positiv trening og gi gass.” De valgte det siste, sier Johannessen.

Keeper-utfordrer Iven Austbø fra Randaberg husker godt samtalen med Johannessen:

- Ja. Enten skulle vi tenke på det hele veien og ikke prestere, eller så skulle vi legge det bak oss og gjøre vårt beste hele veien. Og da var valget enkelt. Jeg gjør mitt beste uansett. Jeg vil stå i mål helt til Thomas kommer – og fortsatt stå imål etter at han er kommet, sier Austbø.

Svenske Mattias Asper har samme innstilling:

- Meldingen om at Thomas Myhre skulle komme, forandret jo egentlig ingen ting. Det er jo bare to ting å gjøre; enten satse for fullt videre eller bryte sammen, og det siste er jo ikke noe alternativ. Thomas er en fantastisk målvakt, men det er ennå noen måneder til han kommer, og det gjelder å gjøre det best mulig fram til da, sier Asper, som likevel innrømmer at tiden i Viking kan være over dersom Myhre etablerer seg som et klart første-valg i Viking.

- Vil spille

- Jeg er 33 år og er kanskje ikke den som er flinkest til å takle en tilværelse på benken. Jeg ønsker å spille fast, sier Asper til NRK Rogaland, og mer enn antyder at han vil se seg om etter nye klubber dersom han på sikt havner bak Thomas Myhre i Vikings keeper-kø.

Men både Asper og Iven Austbø er klare på at den norske landslagskeeperen ikke skal få plassen uten kamp når han sannsynligvis kommer 1. juni. Det samme mener keeper-trener Erik Johannessen:

- Thomas er hjertelig velkommen når han kommer, men Iven og Mattias står ikke med sølvbrett og sier ”Thomas, her er plassen”. De skal slåss.

- Hva mener du som er keepertrener?

- Om en Per eller Pål eller Thomas kommer, er han med på lik linje som de andre, sier Erik Johannessen.

Dødt løp

Men fortsatt er det trolig tre måneder til Charlton gir slipp på Thomas Myhre, og Viking trenger en første-keeper før den tid. Men en drøy måned før seriestart er det et helt åpent spørsmål.

- Det er helt riktig. Nå har Iven stått to kamper på rad, men det er fordi Uwe (Rösler) har ønsket å se ham mot gode lag. Mattias vil få sine sjanser senere. Det er en drøy måned igjen, og det er ingenting som er klart ennå, sier Erik Johannessen, som understreker at det er en reell kamp om keeper-plassen i Viking.

Og det er i så fall ikke første gang. For ett år siden var Iven Austbø gjennom en tilsvarende duell – den gang mot Anthony Basso, en duell franskmannen til slutt gikk seirende ut av.

- Det har ikke gått min vei ennå, så jeg håper det skjer i år, sier 23-åringen fra Randaberg.

Come back for legenden?

- Har du noen magefølelse?

- Nei, ikke ennå. Jeg har bare et ønske, og det er å få stå i mål for Viking, sier Austbø.

Og hvis ikke trener-apparatet klarer å velge en målvakt, har Erik Johannessen – Viking-legende fa 70- og 80-tallet – en løsning:

- Jeg kan jo skaffe meg en spillerlisens selv.