Hopp til innhold

Vil gi strøm til plattformer uten at strømregningen din øker

Flere er kritiske til å elektrifisere plattformene i Nordsjøen med kabler. Selskapet Odfjell Oceanwind mener de har løsningen: flyttbare havvindturbiner.

Flyttbare vindturbiner - illustrasjon

Slik ser selskapet Odfjell Oceanwind for seg at deres vindturbiner skal stå i Nordsjøen. Turbinene kan flyttes rundt etter behov.

Foto: Odfjell Oceanwind/Equinor

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Problemet er at politikerne ikke har vært klar over at det finnes alternativ til landstrøm, sier Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind.

Elektrifisering av plattformene i Nordsjøen har det siste året blitt en het politisk potet. Tiltaket vil uten tvil kutte klimautslipp i Norge, men det er svært dyrt, og så vil deler av regningen havne hos folk flest.

Elektrifisering ved hjelp av kabler til land vil nemlig føre til høyere strømpris for deg og meg. Det viser beregninger Norges vassdrags og energidirektorat har gjort på oppdrag for Stortinget (ekstern lenke).

Per Lund

Per Lund, administrerende direktør i Odfjell Oceanwind.

Foto: Odfjell Oceanwind

På Stortinget er særlig Frp, MDG og SV skeptiske til elektrifisering av sokkelen på denne måten.

– Vi kan tilføre strøm til sokkelen uten at vi egentlig påvirker kraftsystemet på land, sier Lund i Odfjell Oceanwind.

Flyttbare turbiner

Nøkkelen er flytende havvind-turbiner som koples til plattformene. Dette har du kanskje hørt om før, men det spesielle med Odfjell Oceanwinds løsning er at batterier sørger for lagring av strøm.

Denne strømmen kan brukes når det slutter å blåse og inntil gassturbinene starter opp og tar over.

På den måten trenger man ikke kjøre gassturbiner på tomgang i perioder med vindkraftproduksjon, ifølge selskapet.

I tillegg er turbinene flyttbare og vil ankres opp i umiddelbar nærhet til plattformene som skal forsynes med strøm. Odfjell Oceanwind mener dette gjør at de slipper tidkrevende prosesser med tildeling av havvindkonsesjoner som på de store havvindparkene Utsira nord og Sørlige Nordsjø II.

Turbinene kan også flyttes dit strømbehovet er størst.

Selskapet har uansett nettopp fått 10 millioner kroner fra Enova for å utvikle konseptet. Planen er å ha de første turbinene i drift i 2024.

Smartere med havvind

Forsker Håkon Endresen Normann ved Universitetet i Oslo (UiO) mener elektrifisering ved hjelp av havvind er samfunnsøkonomisk smartere enn landstrøm.

– Vi får ingen omstilling av olje- og gassindustrien ved å elektrifisere fra land, vi får ingen utvikling av grønne næringer. Skal man først elektrifisere, som er veldig dyrt, er det mye mer fornuftig når man samtidig skaper nye næringer, sier Normann, som er ansatt ved Senter for teknologi innovasjon og kultur ved UiO.

Illustrasjon av Hywind Tampen-prosjektet

De elleve vindturbinene som utgjør Hywind Tampen skal produsere strøm til olje- og gassfeltene Snorre og Gullfaks i Nordsjøen.

Foto: Illustrasjon/Equinor

Equinor sier til NRK at de er teknologinøytrale og alltid vil velge den løsningen som egner seg best til sine prosjekter. Samtidig tror ikke selskapet det er mulig å nå klimamålene på sokkelen uten landstrøm.

– Når vi skal elektrifisere installasjoner 100 prosent er vi avhengig av uavbrutt kraft, det er det kun kabel fra land som kan gi. Men havvind kommer til å bli en viktig del av fremtidens energimiks og vil bidra til å utfylle behovet for kraft, sier pressetalsmann Magnus Frantzen Eidsvold.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) er klar over at det finnes ulike havvind-løsninger, men mener det er opp til bransjen hvordan de vil kutte utslipp.

Olje- og energiminister Tina Bru i Tellenes vindpark i Sokndal og Lund.

Tina Bru, olje- og energiminister (H).

Foto: Øystein Otterdal / Øystein Otterdal

– Jeg ønsker alle sånne initiativ velkommen, men det som er viktig for meg, er at vi har satt et mål om at utslippene på sokkelen skal ned med 50 prosent innen 2030. Norsk sokkel er en stor del av våre nasjonale utslipp. Da må vi finne en effektiv måte å kutte på. Om det er kraft fra land, havvind eller andre løsninger, er fint, men vi må kutte utslippene, sier hun.