Brukte sko skal hjelpe turister til Preikestolen

Flere turister går hvert år opp til Preikestolen i sandaler og høyhælte sko. Nå ønsker Jane Aase Wathne at brukte joggesko doneres til Turistforeningen.

Sko til Preikestolen

– Jeg tror ikke jeg kunne gått opp til Preikestolen i disse skoene, sier Jane Aase Wathne, og kikker på sine høyhælte sko. Leder for Stavanger Turistforening, Preben Falck, sier at han mest sannsynlig hadde nådd toppen med sine sko.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Det er mange av oss som har både to og tre par med joggesko liggende hjemme. Ett av parene er gjerne på vei ut i søpla, så hvorfor ikke gi dem bort? spør Wathne.

Bratte bakker og ulendt terreng på vei opp til Preikestolen kommer ofte som et sjokk på flere utelandske turister. Flere av dem har på seg sko som ikke er egnet for slike turer. Derfor tror Wathne at Turistforeningen kan ha god nytte av brukte joggesko.

– Mange joggesko er fortsatt brukbare, selv om personen som eier dem ser på skoene som søppel, fortsetter hun.

Turistforeningen er positiv

– Jeg synes dette er et veldig kreativt og morsomt forslag, sier leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck.

Han bekrefter det Wathne sier, det er mange turister som møter opp med for dårlig fottøy.

– Vi kan skriver under på at det er et behov for dette. Det er bare å ta turen til Preikestolen en fin sommerdag og se selv, sier han.

Les også:

Falck forteller at det nå blir vurdert om det skal bygges et nytt besøkssenter i bunnen av stien opp mot Preikestolen. Forslaget til Wathne er nå sendt til prosjektgruppa som er ansvarlig for nybygget. Her kan det bli aktuelt med skoleie i fremtiden.

– Det er en stor jobb å ta hånd om noe sånt, men jeg tror dette kan fungere. Dersom det nye besøkssenteret blir klubbet gjennom, kan det hende vi kan snike inn litt plass til en skokiosk, humrer Falck.

Preikestolen

Over 200.000 mennesker besøkte Preikestolen i fjor. Turistforeningen regner med stor pågang også i år.

Foto: Erik Waage / NRK

Et sikkerhetsproblem

Skohylle

Mange av oss har et par ekstra joggesko i hylla. I stedet for å kaste dem, ønsker Wathne at de doneres til Turistforeningen.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Barna til Wathne kaller henne for HMS-ekspert, så det var kanskje ikke så rart at hun tenkte på turistene som besøker det velkjente fjellplatået.

– Jeg synes det er rart at dette med sko ikke har vært i fokus. Skal du på gokartbanen må du ha på deg hjelm, da burde det være en selvfølge med gode sko på en slik tur, sier Wathne, og kaller dårlige sko for et sikkerhetsproblem.

Les også:

Falck skjønner godt tankegangen til Wathne, og forteller at det har vært hektisk møtevirksomhet hos Turistforeningen den siste tiden.

– Vi har personer som besøker Preikestolen også om vinteren. Vi ønsker å opplyse og informere så godt som mulig. Derfor har vi nå hatt flere møter om hvordan vi kan gjøre dette til en trygg tur også når det er litt snø og is, sier han.

Aldri besøkt Preikestolen

Selv om Wathne nå ønsker å donere bort joggesko til folk som skal gå til Preikestolen, så har hun aldri vært der selv.

– Jeg har høydeskrekk og har ikke våget meg opp dit enda, sier hun.

Nå har hun likevel satt Preikestolen som et reisemål for 2014, det er hennes nye nyttårsforsett. Forhåpentligvis med gode sko.