NRK Meny
Normal

Vil gi dispensasjon fra universell utforming

Varaordfører i Rogaland fylkeskommune, Terje Halleland fra Frp, vil lempe på byggekrav for å få rimeligere leiligheter. Tom Tvedt (AP) mener Halleland er på kolisjonskurs med sin egen regjering.

Leiligheter i Verven i Stavanger

Små og dyre leiligheter i Verven i Stavanger.

Foto: Krogsveen

– På det grunnlaget som staten har fått sine dispensasjoner på, må også private utbyggere få kunne få sine dispensasjoner, sier Terje Halleland (Frp).

Staten har allerede i dag dispensasjon fra kravet ved bygging av studentleiligheter. Halleland er varaordfører i et fylke som har vært en pioner på universell boligbygging.

Terje Halleland

Terje Halleland (Frp).

Foto: Frp

Det ønsker Halleland skal fortsette, men han ønsker at utbyggere skal få muligheten til å bygge flere og mindre leiligheter med dispensasjon fra kravet. Målet er å gi flere unge og enslige muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet.

– En leilighet på 40 kvadrat blir fort tvunget opp i størrelse med syv til ti kvadratmeter for å kunne innfri kravene. I Stavanger betyr det fort 500 000 ekstra for en slik leilighet, sier han.

– Fordyrende krav

Universell utforming betyr i praksis at nye boliger tilrettelegges for rullestolbrukere og andre med spesielle behov. Alle nye boliger skal tilfredsstille disse kravene, men staten har inngått en avtale som gir dispensasjon fra kravene ved bygging av studentleiligheter.

– Vi har innført mye strengere kvalitative krav, forskrifter og regelverk som åpenbart virker i fordyrende retning, sier Per Jæger i boligprodusentenes forening.

De ønsker å kunne bygge mindre og billigere boliger for privatmarkedet, men får ingen støtte fra kommunal moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

– Vi skal ha en samfunn og boliger som både er tilpasset funksjonshemmede og en økende andel eldre mennesker, sier han.

Terje Halleland i regjeringspartiet Frp er uenig med Sanner, spesielt fordi staten selv er gitt dispensasjon.

– Det er rart at dette ikke kan gjøres også ovenfor private utbyggere, sier Halleland.

Tom Tvedt

Tom Tvedt (AP), mener det å lempe på byggekravene er å gå feil vei inn i fremtiden.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Stigmatiserende

Frp-politikeren møter kraftig motbør fra Arbeiderpartiet. Partiets gruppeleder i fylkestinget, Tom Tvedt, mener det å lempe på byggekravene er å gå feil vei inn i fremtiden.

– Universell utforming er for oss alle. I deler av livet har vi behov for dette, sier Tvedt til NRK.

AP-politikeren mener Halleland er på kollisjonskurs med sin egen regjering.

– Kommunalministeren har sagt at dette ikke kommer på tale, så dette er veldig spesielt, sier Tvedt.

Han misliker argumentasjonen som brukses mot universell utforming av boliger.

– Her sier man at grunnen til at prisen går opp, er dem som må ha større bad fordi de sitter i rullestol. For meg blir det stigmatiserende. Vi må bygge et samfunn der universell utforming er tilrettelagt, mener Tvedt.