Hopp til innhold

Vil fortsette å gi hjelp til sårbare familier

Sharlotte (23) har termin på søndag og setter stor pris på at hun får spesialhjelp i tiden før og etter fødsel. Nå håper hun og kommunene at denne statlige ordningen blir permanent.

Solveig Horne på besøk

Solveig Horne på besøk hos Sharlotte (23) og Ruben (25) i kjellerleiligheten i Hillevåg i Stavanger. Familiesykepleier Grete Olsen-Hagen (i midten) følger opp den vordende familien.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Magen begynner å bli stor!

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er på besøk hos høygravide Sharlotte (23) og samboer Ruben (25) i Stavanger for å se hvordan pilotprosjektet «Familie for første gang» fungerer i praksis.

Målet er å unngå omsorgssvikt, og gi familier en sjanse til å oppdra et barn uten at barnevernet blandes inn.

– Jeg har termin på søndag, sier Sharlotte.

Får råd om barn

Hun og samboer Ruben får nå jevnlig besøk og hjelp fra en sykepleier – og det skal de få helt til barnet fyller to år. Paret får råd om alt fra bleieskift til ernæring.

– Hun har alltid noe positivt å si, og kommer alltid med svar hvis det er noe vi lurer på. Flere burde vært åpne på å ønske hjelp, for det er altfor mange som sitter inne og sliter, og som ikke klarer å åpne seg, sier Sharlotte.

Sharlotte Joy Bertheussen (23) og Ruben Fosse Malmin (25)

Babytingene er klare til bruk hjemme hos Sharlotte (23) og Ruben (25) i Hillevåg i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Prøveordningen ble startet i august i fjor i Stavanger, Sandnes og Time i Rogaland, og i Oslo-bydelene Gamle Oslo og Søndre Nordstrand.

Familiesykepleier Grete Olsen-Hagen som jobber på prosjektet i Sandnes – som er den kommunen som driver prøveprosjektet i Rogaland – mener ordningen er en suksess.

– Jeg håper at dette er en ordning som kan bli fast. Ikke bare her i distriktet, men i hele landet, sier hun.

– Ufattelig tragedie

– De aller fleste foreldre er utrolig glade i ungene sine, så når det offentlige kommer og tar omsorgen er det en ufattelig tragedie for disse familiene. Det er det vi ønsker å forebygge. Vi ønsker å forebygge omsorgssvikt og løfte opp disse familiene slik at de kan greie å stå på egne bein, sier Olsen-Hagen.

Regjeringen har i år satt av 14 millioner kroner til prosjektet.

– Ordningen skal evalueres, men målet vårt er å utvide dette til flere kommuner rundt om i landet, sier Solveig Horne.

Sharlotte liker det hun hører.

– Det er kjempebra! For da blir det jo bare en bedre verden. Foreldrene får hjelp og ungene får en bra oppvekst og trygghet og sånn. Så det synes vi absolutt at dere skal fortsette med, sier hun.

Av hensyn til familien, oppgir NRK bare fornavnene på samboerparet.