NRK Meny
Normal

Vil bruke Finnfast-bompenger til andre veiprosjekter

Finnøy-ordføreren vil opprettholde bompengene etter at tunnelen er nedbetalt.

Dyrt med traktor i Finnfast

Finnøy-ordfører Gro Skartveit fra Venstre vil forlenge nedbetalingstida på Finnfast-tunnelen for å finansiere fastlandsforbindelser til Fogn og Sjernarøy.

Foto: Bedre Gardsdrift/Magnus Østby

Finnøy-ordfører Gro Skartveit fra Venstre vil forlenge nedbetalingstida på Finnfast-tunnelen for å finansiere fastlandsforbindelser til Fogn og Sjernarøy.

– Skal kommunen kunne utvikle seg, kan vi ikke bare vente på offentlige penger, sier Skartveit til NRK.

Nedbetales på halve tiden

I mai nådde trafikken gjennom tunnelen for første gang over 1000 kjøretøy per døgn.

– Det er helt enormt hvordan dette har tatt av. Det er ingen som hadde forutsatt denne utviklingen. Vi startet med landets høyeste bompenger. I dag er trafikken 120 prosent høyere enn det som ble lagt til grunn når tunnelen åpnet for mindre enn tre år siden, sier Skartveit.

Slik trafikken gjennom Finnfast er nå, vil tunnelen være nedbetalt om ti år. Finnøy-ordføreren ønsker likevel at det skal bompenger etter at det har skjedd.

– Dersom det skal skje utvikling og endring i strukturen her inne, må vi gjøre slik som andre steder. Vi kan ikke forvente mye statlige midler. Vi må betale mye selv, sier hun.

Gro Skartveit

- Ingen hadde forutsatt hvordan trafikken i Finnfast skulle utvikle seg, mener Finnøy-ordfører Gro Skartveit.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Fastlandsforbindelser

Skartveit viser til to prosjekter som kommunen ønsker å gjennomføre.

– Et enstemmig kommunestyre ønsker at det blir brukt penger fra Finnfast til gang og sykkelsti fra Judaberg og til tunnelen. Det er en farlig veistrekning uten fortau og sykkelsti, sier Skartveit.

Ordføreren ønsker også at betalingsperioden i Finnfast utvides for å finansiere fastlandsforbindelse for Sjernarøy og Fogn.

Krever folkeavstemning

Finnøy kommune bør gjennomføre en folkeavstemning dersom de vil bruke bompenger fra Finnfast til andre vegprosjekter.

Terje Halleland

Terje Halleland (Frp), som er varaordfører i Rogaland, fylkeskommune, mener Finnøy må gjennomføre folkeavstemning dersom bompengene fra Finnfast skal brukes til andre prosjekter.

Foto: Frp

Det mener fylkesvaraordfører Terje Halleland fra Fremskrittspartiet. Han er skeptisk til forslaget fra Finnøy-ordføreren.

– Her har en godkjent en avtale om innkreving som går til ett prosjekt. Det at en da vil bruke inntektene til andre prosjekter er jeg i utgangspunktet skeptisk til, sier Frp-politikeren til NRK.

Dersom det skal skje mener Halleland at de må gjennomføres folkeavstemning.

– Hvis Finnøy kan vise til unison enighet internt i kommunen, at dette er noe som innbyggerne vil gå for, vil det stille seg annerledes. Det kan de for eksempel vise til gjennom en folkeavstemning, sier Halleland.

Flere nyheter fra Rogaland