NRK Meny
Normal

– Mange søker om å få selge ting i Stavanger sentrum, men blir avvist

Fremskrittspartiets Leif Arne Moi Nilsen vil bruke kommunens retningslinjer for salg og aktivitet på kommunal grunn for å forby prostitusjon i sentrum.

Leif Arne Moi Nilsen om prostitusjon i Stavanger

SALG AV TJENESTER: – Dette er jo en tjeneste som selges på kommunal grunn. Det er mange som søker om forskjellig de vil selge i Stavanger Sentrum, men som blir avvist, sier Moi Nilsen om prostitusjonen i byen.

Foto: NRK

Odd Rune Torstrup

AVVISER: Advokat Odd Rune Torstrup avviser at kommunen kan bruke vedtektene sine til å forby prostitusjon enkelte steder.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen
tom

TVILER: Tom Brunsell i lovavdelingen i Justisdepartementet tviler på at Moi Nilsen sitt forslag kan gjennomføres.

Foto: NRK

– Hvis Stavanger kommune sine representanter kommer over noen som selger noe ulovlig i sentrum, så ringer de til politiet, som gir vedkommende et forelegg. Sånn fungerer det ellers, og sånn bør det være her også. Situasjonen er prekær.

Det sier Fremskrittspartiets Leif Arne Moi Nilsen til NRK.no.

LES OGSÅ: – De prostituerte fotfølger fulle ungdommer og drar dem med inn i smug | Stadig færre tas for sexkjøp i Stavanger | – Stavanger holder på å bli kjent som horebyen

Han vil ha vurdert om kommunens retningslinjer for salg og aktivitet på kommunal grunn kan brukes i kampen mot prostitusjon i Stavanger. Det er på mange måter en juridisk nøtt, viser en ringerunde NRK.no har gjort.

Advokat: – Helt klart nei

Advokat Odd Rune Torstrup, ved Advokatfellesskapet Torstrup & Grøsfjeld, mener helt klart nei.

– Etter min oppfatning kan vi ikke bruke kommunens retningslinjer til dette. Da foretar man en meget sterkt utvidende fortolkning av vedtektene, og hjemmelsgrunnlaget for disse, sier Torstrup.

– Kort fortalt vil man da legitimere prostitusjon på en måte som gjør at kommunen vil akseptere at kvinnekroppen selges på samme måte som epler, bananer og jordbær på torget.

Justisdepartementet: – Tvilsomt, men med forbehold

Også avdelingsdirektør Tom Brunsell i lovavdelingen i Justisdepartementet mener kommunen i utgangspunktet ikke kan henvise prostituerte til spesifikke steder i sentrum.

– Det vil jeg si er relativt tvilsomt. Jeg tar et lite forbehold, for dette må sikkert utredes nøyere. Men min første reaksjon er at det vil neppe være mulig, sier Brunsell til NRK.no.

Ikke sammenlignbart med tigging

Stortinget har åpnet for at kommunene i landet kan forby tigging på enkelte områder. Dette er ikke enkelt sammenlignbart, mener Brunsell.

– Det som har kommet frem gjennom den nye endringen i politiloven er jo nettopp at Stortinget har besluttet at tigging som fenomen, som er definert, kan reguleres av kommunene. Men dermed sier man også at tigging er en form for pengeinnsamling, og salg av seksuelle tjenester er åpenbart ikke tigging.

– Dette handler om vilje

NRK har vært i kontakt med både advokater, juridiske eksperter, Kommunens Sentralforbund og Politidirektoratet i forbindelse med denne saken. Ingen kan i dag gi et helt klart svar på om kommunene har mulighet til å innføre forbudssoner for salg av seksuelle tjenester.

Leif Arne Moi Nilsen mener imidlertid at prostitusjonsproblemet i Stavanger nå er så stort at ingenting må stå uprøvd.

– Dette er jo en tjeneste som selges på kommunal grunn. Det er mange som søker om forskjellig de vil selge i Stavanger Sentrum, men som blir avvist. Her handler det om vilje. Hvis alle bare er villige til å gjøre noe, og si at nok er nok.