Vil dra inn millioner på skattlegging av cruiseturister

Venstres ordførerkandidat i Stavanger vil skattlegge cruiseturister. I Bergen er det allerede vedtatt, og nå vurderes cruiseturistskatt flere steder.

Brittania

Flere partier ønsker nå å innføre en skatt for cruiseturister i Stavanger.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Nå har cruiseturistene fått så mye kjeft. Nå kan vi la dem være med å betale et lite miljøbidrag til byen vår når de kommer, sier Jan Erik Søndeland, ordførerkandidat for Venstre i Stavanger.

Han ønsker å innføre en 20 kroners skatt på cruiseturister som kommer med båt til Stavanger. Det er forventet at det skal komme 480.000 turister med cruise i 2019. Skulle alle betalt 20 kroner hver, betyr det årlige inntekter på nesten 10 millioner.

– Tar vi de pengene inn, og bruker på miljøtiltak i byen, så tjener vi på det og så kan turistene gå rundt med litt bedre samvittighet.

Jan Erik Søndeland

Jan Erik Søndeland er Venstres ordførerkandidat i Stavanger.

Foto: Oda Scheel/Venstre

I motsetning til flere av de andre politiske partiene i byen, ønsker ikke Venstre noen nedgang i cruiseturismen.

– Vi ønsker på ingen måte at færre skip skal komme til Stavanger. Setter vi grenser på hvor mange skip som kan komme hit, så vil de bare reise til andre havner i Norge likevel.

Amsterdam har innført avgift

Amsterdam er en de få byene som har innført en slik cruiseskatt. Fra 1. januar i år ble det innført en dagskatt for alle cruiseturister i byen, som oppholder seg i byen i mindre enn 24 timer. De må betale 8 euro, i underkant av 80 kroner.

Skatten har ført til at flere cruiseselskaper velger å droppe den nederlandske hovedstaden, hevder Frp-representant i Stavanger, Leif Arne Moi Nilsen. Han er i mot innføring av en ny skatt.

– Skal vi virkelig gjøre noe for miljøet så burde heller de mest forurensende skipene stå lenger ute i fjorden, sier Moi Nilsen.

I Stavanger er Arbeiderpartiet, MDG, SV og Rødt også for å legge avgift på cruiseturistene. Høyres ordførerkandidat, John Peter Hernes, sier til Aftenbladet at det ikke er unaturlig med diskusjonen, men at dette bør tas tak i nasjonalt.

Vedtatt i Bergen – flere vurderer

I Bergen er en slik avgift allerede vedtatt av Bystyret i april med følgende tekst:

«Bystyret ber byrådet fremme sak for innføring av cruiseturistskatt på et passende beløp (for eksempel 50 kroner) per cruiseturist som er om bord på skipet. I den grad kommunen mangler hjemmel for å innføre en slik skatt, bes byrådet å arbeide overfor regjeringen for å få på plass nødvendige hjemler.»

Cruisebåter i Bergen

Flere cruiseskip i Bergen.

Foto: Atle Markeng / NRK

En sjekkrunde NRK har tatt med andre kommuner i Sør-Norge med større cruisehavner, viser at dette er noe flere vurderer.

– I Aurland, med en av landets største cruisehavner, mener Venstre at det er på høy tid at cruise- og andre turister må betale en avgift. Diskusjonen går hvordan den skal innføres, sier Venstres lokallagsleder, Terje Horvei.

– Men det spørs om vi får de andre partiene med på dette.

I Stranda kommune, der cruiseturismen kommer med Geirangerfjorden, diskuteres dette også.

Ordførar i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad

Ordfører i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad.

Foto: Frode Berg / NRK

– Det pågår et utredningsarbeid i Verdsarvrådet, sier ordfører Jan Ove Tryggestad.

Sentrale politikere NRK har vært i kontakt med i Haugesund, Trondheim, Ålesund og Oslo, sier dette ikke er noe som vurderes her.