– Kommunens ansvar å betale restaureringen

Oppussingen av Stavanger domkirke vil koste 300 millioner kroner. Kommunen vil ha spleiselag med staten, men kulturmisteren vil ikke love noen støtte.

Stavanger domkirke

ARKIVBILDE: Stavanger Domkirke er Norges best bevarte middelalderkatedral, men oppussingen så langt har avdekket gamle synder.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Jernet som er murt inn for å holde på klebersteinen, ekspanderer og ruster. Det presser seg mot steinen, og det er nifst. Stein er ikke et fleksibelt materiale, sier arkitekt Per Schjeldrup til NRK.

Han har med seg politikere på befaring i Stavanger Domkirke, der restaureringen av vestgavlen er i gang.

Stavanger Domkirke er Norges best bevarte middelalderkatedral, men oppussingen så langt har avdekket gamle synder

– Det er dessverre restaureringen vi restaurerer nå. Det er de godt mente tiltakene i 1860 som skulle ta vare på kirka, som skader den nå, sier Schjeldrup.

Ønsker spleiselag med staten

I 2025 skal kirken feire 900 år. Da skal den skinne, og lokalpolitikerne forventer at staten tar halve regningen på 300 millioner kroner.

– Det å sikre disse verneverdige byggene for framtida, det koster. Og staten har sagt at de skal være med og betale, sier varaordfører Tysdal Moe (KrF) til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Oppussinga av Stavanger Domkirke er i full gang, og målet til kommunen er at staten tar halve regningen på 300 millioner kroner. Kommunen sitt ansvar, svarer kulturministeren som ikke vil love statlig støtte.

SE VIDEO: I 2025 skal Stavanger domkirke feire 900 år. Da skal den skinne, og lokalpolitikerne forventer at staten tar halve regningen på 300 millioner kroner.

Vil ikke love noen støtte

Domkirkene i Stavanger og Bergen vil nå gå sammen på tiggerferd.

– Stavanger kommune ikke ta hele regningen selv, og derfor trenger vi et spleiselag, sier Tysdal Moe.

Men kulturminister Thorhild Widvey (H) har ingen løfter til de to byene.

– Det er kommunene som har ansvaret for vedlikehold og restaurering av kirkene, sier Widvey til NRK.

Flere nyheter fra Rogaland