Vil bremse lønnsgalloppen i oljeindustrien

Bremsene må på i norsk olje- og gassindustri, mener Norsk Industri. Hvis ikke kan vi få problemer med å gjennomføre oljeprosjektene våre, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen.

Offshore Ekofisk

Ekofiskfeltet i Nordsjøen var det første feltet på norsk sokkel som kom i produksjon. Nå vil Norsk Industri bremse lønnsutviklingen i oljeindustrien.

Foto: www.terjeaamodt.com

Lønnsveksten i oljeindustrien, og kostnadene på norsk sokkel, må ned. Det var budskapet under Strategikonferansen i Stavanger i dag.

Etter år med rekordinvesteringer, flater utviklinga ut. Nå må bremsene på, mener administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

– De siste 10-15 årene har vi hatt en lønnsutvikling i Norge som skilller seg fra alle andre land. Det har ført til at hele industrien har fått enorme lønnskostnader, sier Lier-Hansen.

– Kan få problemer

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Norsk oljeindustri har hatt over dobbelt så høy lønnsøkning de siste åra, sammenligna med andre land.

– For industrien betyr dette enkelt sagt at det blir veldig vanskelig å konkurere med utlandet. I tillegg har konstnadsnivået på norsk sokkel økt såpass at vi kan få problemer med å gjennomføre prosjektene våre. Skjer dette får vi store inntektstap, sier Lier-Hansen.

Tonen var en helt annen på årets Strategikonferanse enn i fjor. På konferansen diskuterer de største aktørene på norsk sokkel og myndighetene tida framover.

I fjor var et rekordhøyt aktivitetsnivå på sokkelen tema. I år diskuteres løsninger for å redusere de enorme kostnadene i industrien.

– Utviklinga har nok vistat man har levd litt i overkant, sier oljedirektør Bente Nyland.

Hun erkjenner at de burde ha sett denne utviklinga komme.

– Det har vært gode tider og man glemmer at man har vært gjennom disse prosessene tidligere. En har kanskje ikke tatt inn over seg at det kan komme tider en skal planlegge for i framtida, sier hun.

Tøft for hele industrien

Bente Nyland

Bente Nyland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Også Statoil har hatt betydelig lavere omsetning og overskudd enn for ett år siden, og varsla i forrige uke investeringskutt på 30 milliarder kroner. Det bekymrer oljedirektøren.

– Vi er opptatt av at man tenker seg om før man tar de drastiske kuttene. Her handler man ut fra kortsiktige perspektiv i en industri som er veldig langsiktig.

Hele industrien opplever tøffere tider. Også leverandørbedrifta Aibel merker nedgangen, og frykter at de får mindre å gjøre.

– Omstillinger må vi alltid gjennom, men vi får sjelden god tid på oss. Derfor blir det litt dramatisk, sier visekonsernsjef Erling Matland.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener det er to ting som må gjøres for å klare denne omstillinga i indiustrien.

– Vi må organisere ting på en mer effektiv måte slik at vi får ned lønnskostnaden per produsert enhet. I tillegg må vi få ned lønnsveksten, slik at vi får en lønnsvekst som er mer lik konkurrentene våre.

LES OGSÅ: Lund: – Statoil skal gå i «lavere takt»

LES OGSÅ: – En mer utålmodig eier ville sett på mulighetene til å splitte Statoil