NRK Meny
Normal

Vil bli Norges beste ungdomsbedrift

Elevene i Smartfood UB tørker grønnsaker og selger dem for å øke grønnsakinntaket hos barn og unge. Det kan gi dem tittelen Norges beste Ungdomsbedrift.

Smartfood UB

Smart Food UB representerer Rogaland i den nasjonale finalen. Fra venstre: Jarand Bauge, Emily Blom Lillebotn, Natalie Hettervik Flesjå, Helene Saltveit våga og Andreas Helgesen Stien.

Foto: Smartfood UB

– Vi har laget et produkt som dekker et behov, og vi jobber så hardt vi kan for å utvikle det, sier Natalie Hettervik Flesjå, daglig leder i Smartfood UB.

Ungdomsbedriften, som har sitt hovedsete på Karmsund videregående skole i Haugesund, består av fem matinteresserte elever fra kokk- og servitørlinjen ved skolen. Like etter at de tok fatt på andreåret i høst, ble også bedriften Smartfood etablert.

– Vi lager et grønnsakpulver, som er et helt rent produkt. Bakgrunnen var at vi ønsket å få barn til å spise sunt, forklarer Hettervik Flesjå.

Selger til barnefamilier

Produktet skal være like smart som bedriftsnavnet tilsier. Pulveret er laget av tørket grønnkål, spinat, rødbeter og gulrøtter, og tilsettes sauser, barnemat og andre matvarer for å øke næringsinnholdet i maten.

– Vi selger mest til småbarnsfamilier som sliter med å få barna til å spise grønnsaker, eller folk som ønsker å spise sunnere, sier Hettervik Flesjå.

Nå er de som eneste ungdomsbedrift fra Rogaland klare for å delta i norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter på Lillestrøm neste uke.

De unge gründerne har fått god veiledning fra skolen. Ingen av dem hadde noen etablerererfaring fra tidligere.

– Entreprenørskap i utdanning er et samspill mellom mange aktører. Lærere, skoleledelsen, leverandører, produsenter og mentor har lagt til rette og hjulpet elevene på veien. Kompetansen de har fått, kunne de ikke lese seg til i en bok, sier Jan Hauge, styreleder i Ungt Entreprenørskap Rogaland.

Smartfood UB fra Karmsund videregående skole

Smartfood er kåret til Rogalands beste ungdomsbedrift, nå kjemper de om NM-tittelen. Fra venstre: Jarand Bauge, Andreas Helgesen Stien, Helene Saltveit Våga, Emily Blom Lillebotn og Natalie Hettervik Flesjå.

Foto: Smartfood UB

Vil starte AS

Den daglige lederen i Smartfood har høye ambisjoner for bedriftens fremtid.

– Vi har lyst til å starte et aksjeselskap og ha dette som jobb. Det er et godt produkt, slår Hettervik Flesjå fast.

Nå ser ungdommene frem til NM-deltakelse.

– Det er en fantastisk belønning å få komme til NM. Målet er å gjøre det så godt som mulig, alle konkurrentene våre er jo minst like gode som oss, sier hun.