Hopp til innhold

Vil bli fadder for landsby i Sierra Leone

Magnus Østebrød fra Egersund har gått fra å være fadder for ett barn, til å være i god sving med å bli fadder for en hel landsby i Sierra Leone.

Magnus Østebrød

Magnus Østebrød håper Eigersund kan bli en foregangskommune, og at også andre norske byer kan bli «landsbyfadder» i Afrika.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Jeg tror at alt startet da jeg så de som reiste rundt på skolene da vi var små, de som viste fram bilder fra Afrika. Jeg tenkte at når jeg blir stor, så vil jeg også gjøre noe sånt, sier Magnus Østebrød fra Egersund.

Som så mange andre nordmenn er Magnus Østebrød fadder for et barn i Afrika. Men for gründeren fra Egersund er ikke det nok: Han er i ferd med å gjøre Eigersund kommune til fadder for en hel landsby i Sierra Leone.

Bygget brønn

Det hele startet med en brønn:

– Jeg har vært fadder for et barn hos Plan tidligere, men jeg hadde lyst å gjøre noe mer. Vi i selskapet Sveiseteknologi fant ut at vi skulle bruke overskuddet til å bygge en vannbrønn, sier Østebrød.

Selskapet hans gikk i allianse med organisasjonen Plan. Deretter gikk det slag i slag. Østebrød var i Sierra Leone i vinterferien, og fikk med egne øyne se hvor viktig brønnen ble for lokalbefolkningen.

– En brønn betyr utrolig mye for en sånn landsby, hvor barnedødeligheten er på åtte prosent på barn opp til fem år – mye på grunn av sykdommer forårsaket av dårlig vann.

Et av verdens fattigste land

Flaske

Magnus Østebrød og partnere i Egersund selger flasker med vann til inntekt for barn i Sierra Leone.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Sierra Leone er et av verdens aller fattigste land og innehar 177. plass av 187 på FNs levekårsindeks. Da Østebrød kom til landsbyen ble han møtt av høvdingen og syngende skolebarn.

– De har rett og slett ikke penger til å bygge brønner. Videre er infrastrukturen veldig dårlig, sier Østebrød.

Det var på rundreisen på landsbygda i det vestafrikanske landet han fikk ideen om å «adoptere» en hel landsby:

– Der nede fikk jeg se bevis på at det fungerer godt sånn som Plan jobber. Da så gründeren i meg at det er mulig å gjøre større sosiale prosjekter, og landsbyene på mellom 100 og 300 innbyggere var overkommelige størrelser.

Venter på klarsignal

Østebrød tenkte at hvis «Okka landsby» kunne være fadder for en slik landsby, så kan det skje mye godt. Nå venter han på klarsignal fra Plan om at han og kommunen kan få såkalt eksklusivitet på en landsby i Moyamba-regionen.

– I første omgang har vi fått tak i folk som ønsker å være fadder. 30 personer står klare til å være fadder hvis vi får klarsignal på landsbyen, sier Østebrød, som legger til at folk i Egersund har vært veldig engasjerte i saken.

– Jeg tror det hjelper veldig at de kan få tilbakemelding fra meg når jeg har vært der nede, at de kan se bilder og video som viser at ting fungerer.

Vil ha med alle

Han ser videre for seg at næringslivet, skoler og foreninger kan bidra med infrastruktur, utstyr og opplæring i landsbyen.

– Organisasjoner, firma ... Vi vil ha alle som kan bidra med på dette! sier Østebrød.

Flere nyheter fra Rogaland