NRK Meny
Normal

Kommunen vil betale for ny planovergang

Beboerne på Sleveland øyner nytt håp. De har lenge ytret et ønske om en tryggere planovergang på Sleveland, slik at de slipper å kjøre over den usikra jernbaneovergangen.

jernbaneovergang

Postbilen kjøre daglig over planovergangen, som i dag er usikra.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Ordfører Leif Erik Egaas med brevet fra Samferdselsdep

Ordfører Leif Erik Egaas med brevet fra Samferdselsdepartementet.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Eigersund kommune snur, og åpner nå for å være med på spleiselag for nye planoverganger på Sørlandsbanen. Det bekrefter ordfører Eigersund-ordfører Leif Erik Egaas.

Grunnen til at kommunen snur i saken, er at Samferdselsdepartementet nå sier de skal betale alt av ekstrakostnader hvis Eigersund betaler 6,8 millioner kroner. Totalt kan regningen ende på tre ganger så mye.

– Nå som situasjonen er endret, er dette noe vi nå kan jobbe for, sier ordfører Egaas.

Klump i halsen

Sigrid Leidland har levert post på Sleveland i 40 år

Sigrid Leidland har levert post på Sleveland i 40 år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Sigrid Leidland har levert post til beboerne på Sleveland hver dag i 40 år.

– Jeg ser veldig etter om det lyser gult, deretter hører jeg veldig godt etter før jeg forter meg over med en liten klump i halsen, sier Leidland.

Hun er blant de heldige. Hun må bare over den usikra jernbaneovergangen på Sleveland to ganger om dagen.

Men for beboerne og småbarnsfamiliene på strekningen mellom Egersund og Helleland er det en nødvendighet hver gang en skal til eller fra heimen.

Randi Karin Idsøe Sleveland

Randi Karin Idsøe Sleveland er bekymret for at barna hennes daglig må passere den usikra overgangen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Randi Karin Idsøe Sleveland har bygget hus på Sleveland og har to barn som snart skal begynne på skolen, noe som bekymrer henne på grunn av den farlige overgangen.

– Det er klart vi er veldig redde for denne jernbanerovergangen. Mannen min kjører over denne jernbanen mange ganger til dagen. Jeg følger ofte med i vinduet. Nå er vi veldig redde for at det skal skje noe når ungene våre begynner å krysse overgangen, sier Sleveland.

Saken fortsetter under bildet.

Postbilen kjøre daglig over planovergangen

Forhåpentligvis slipper postbudet å kjøre over en usikra jernbaneovergang i fremtiden.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Staten tar kostnadsoverskridelse

Det kan derimot se ut som at familien ikke trenger å bekymre seg for jernbaneovergangen så fryktelig mye lenger, om Eigersund kommune og samferdselsdepartementet nå deler regningen.

– Staten vil ta risikoen for en eventuell kostnadsoverskridelse, kommunen skal bidra med et fast beløp som skal stå gjennom hele prosjektet, sier ordfører Leif Erik Egaas i Eigersund.

Henning Lode

Henning Lode i Jernbaneverket er glad for at Eigersund kommune nå snur.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Saken skal behandles 24. september i formannskapet. For kommunikasjonsdirektør Henning Lode i Jernbaneverket er dette godt nytt.

– Det er en glede å høre at kommunen vil være med å få en fremdrift i denne saken. Det har vi jobbet for i lengre tid, og tidligere i sommer etterlyste vi fremdrift og dialog for å kunne finne en løsning på dette sammen med kommunen, sier Lode.

Kjempet for dette i 20 år

Janne Sleveland Søyland

Janne Sleveland Søyland har kjempet for ny jernbaneovergang i 20 år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Godt nytt er det også for Janne Sleveland Søyland, som har kjempet og tapt kamper om ny planovergang i 20 år. Nå har hun et nytt håp, spesielt etter ulykken som skjedde i vår der en bilist ble påkjørt av toget på planovergangen.

– Det er kjempebra. Dette har vi jobbet med i mange år, og det har spesielt gått inn på oss etter ulykken i vår, sier Søyland.

– Har du fått tilbake troen på at noe skal skje?

– ja, jeg håper det. Vi trodde jo tidligere at det skulle skje, men nå synes jeg vi har kommet et skritt videre, sier hun.