Hopp til innhold

Vil at regjeringen skal ta Sellafield-grep

Britene har utsatt arbeidet med å sikre Sellafield-anlegget i Nord-England. Rogaland Venstre mener miljøvernministeren må presse britiske myndigheter til å rydde opp på det omstridte atomgjenvinningsanlegget.

Sellafield i Nord-England.

Anlegget for gjenvinning av atomavfall i Sellafield i Nord-England har lenge bekymret Norge. Mengden radioaktivt materiale på Sellafield er mye større enn på et vanlig kjernekraftverk.

Foto: ODD ANDERSEN / Scanpix/AFP

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima
Kjartan Lunde

Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Denne utsettelsen utgjør en alvorlig trussel for oss, fastslår Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

Britene har utsatt arbeidet med å sikre Sellafield-anlegget i Nord-England. Planen var å redusere volumet av flytende, radioaktivt avfall i løpet av 2015, men dette arbeidet er nå utsatt i minst ett år.

En ulykke på det britiske gjenvinningsanlegget for atomavfall kan føre til et massivt utslipp av radioaktive stoffer i Norge – og da spesielt Hordaland og Rogaland.

Brann eller eksplosjon

På Sellafield oppbevares det store mengder flytende radioaktivt avfall som stammer fra gjenvinning av brukt atombrensel på anlegget.

Øyvind Gjølme Selnæs

Seniorrådgiver Øyvind Gjølme Selnæs i Statens strålevern.

Foto: Statens strålevern

– Konkret har man vært bekymret for hendelser med brann eller eksplosjon som bringer radioaktivt materiale opp i atmosfæren som fraktes østover av vær og vind og faller som nedfall over Norge, sier seniorrådgiver Øyvind Gjølme Selnæs i Statens strålevern.

Venstre har i lang tid vært opptatt av trusselen fra Sellafield, men på grunn av utsettelsen av sikringsarbeidet, mener partiet at klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) må ta grep.

– Miljøvernministeren har ikke gjort særlig i denne saken til nå. Hun må på banen og uttrykke overfor til britiske myndigheter hvor viktig det er å få en løsning på dette, sier han.

Strømbrudd årsaken

Grunnen til utsettelsen på Sellafield er et strømbrudd i november 2013.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sellafield

Den store hallen på Sellafield-anlegget med dammen der det radioaktive avfall senkes i containere og kjøles ned før det gjenvinnes.

– Dette medførte at britiske myndigheter ga pålegg om å utbedre en rekke andre sikkerhetsmessige forhold ved anlegget, og avfallsreduksjonsarbeidet ble som følge av dette forsinket. Norge har blitt orientert av britiske myndigheter som opplyser at minstenivået først kan nås sommeren 2016, sier Selnæs i Statens strålevern.

Tas på høyeste alvor

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) skriver i en e-post til NRK at også hun er bekymret over at arbeidet med å redusere volumet av flytende, høyaktivt avfall er forsinket.

– Men i våre møter med britiske myndigheter oppfatter vi at denne saken tas på høyeste alvor. Det er tross alt Storbritannia selv som vil bli hardest rammet hvis noe skulle gå virkelig galt, skriver Sundtoft.

Statsråden understreker at britiske myndigheter er klar over Norges syn.

– Nemlig at oppryddingen må skje så rakt som mulig. Dette ble gjentatt sist i et møte mellom departementet, det britiske Klima- og energidepartementet (DECC) og Statens strålevern i mars, skriver Sundtoft.