Grandiosa-generasjonen er en myte

Nordmenn holder på gamle middagstradisjoner.

Middag

Norske barnefamilier legger vekt på å samles til felles måltid hver dag.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nordmenn holder på vanen med å spise middag hjemme, ifølge ny forskning. Vi spiser imidlertid middag senere nå enn tidligere.

Mat- og spisevaneforsker Annechen Bahr Bugge i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener det skapes et inntrykk av at ferdigmat som pølser og frossenpizza er i ferd med å ta over.

Les også: Dette blir for slitsomt for osloboere

Les også: - De unge spiser ikke nok dessert!

– Slik er det ikke. Jeg tror tvert imot at hverdagsmiddagen står sterkere enn noen gang, sier Bugge til Adresseavisen.

– Barnefamiliene samles til felles måltid

Hun legger til at ni av ti nordmenn spiser varm middag hjemme hver dag, og det spesielt blant barnefamiliene legges vekt på at alle skal samles til et felles måltid hver dag.

Les også: Feite norske barn

Les også: Det skal bli enklere å spise sunt

– Det er bærebjelken i kostholdet, og en viktig del av hverdagen. Ved middagsbordet kan foreldrene vise omsorg, overføre gode holdninger og lære barna god bordskikk, påpeker Bugge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pizza Grandiosa

Mat- og spisevaneforsker Annechen Bahr Bugge i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener det er en myte at ferdigmat som pølser og frossenpizza er i ferd med å ta over for tradijonell norsk middag.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Spiser senere på ettermiddagen

Men vi er samtidig i ferd med å flytte middagsmåltidet til litt senere på ettermiddagen.

Undersøkelser Statistisk sentralbyrå (SSB) har foretatt, viser at nordmenn inntar middagsmåltidet en halvtime senere enn på 1970-tallet. Før var det vanlig å spise rundt klokken 16.30.

Les også: Sen middag

– I den siste undersøkelsen av tidsbruk vi gjorde for to år siden, topper det seg med middag ved 17-tiden. Andelen som spiser middag mellom klokka 18 og 20 har også økt, sier seniorrådgiver Odd Vaage i SSB. Også enslige prioriterer å spise middag hver dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rester på middagstallerken

. I aldersgruppen over 60 år spiser 80 prosent varm middag hjemme nesten hver dag.

Foto: Kudrin Ruslan / Colourbox.com

– Over halvparten av de enslige svarer at de spiser varm middag hjemme de fleste dagene. En del inviterer også gjester på middag ganske ofte. I aldersgruppen over 60 år spiser 80 prosent varm middag hjemme nesten hver dag, sier Annechen Bahr Bugge, som legger til at ingen andre grupper har en høyere andel av faste middagsspisere.