Normal

Gunhild Stordalen vil ha mer fisk på middagsbordet

– Maten vi spiser, og måten vi produserer den på, er driverne av noen av vår tids største utfordringer både for mennesker og for miljøet, sier Eat-direktøren.

Det skal bli enklere å velge sunnere. Det er målet til regjeringen som i dag lanserte en ny handlingsplan på Sola, for et bedre kosthold

VIDEO: – Maten vi spiser, og måten vi produserer den på, er driverne av noen av vår tids største utfordringer både for mennesker og for miljøet, sier Eat-direktør Gunhild Stordalen.

Gunhild Stordalen malte et dystert bilde av forholdet mellom mat og folkehelse.

– På verdensbasis dør flere mennesker av fedme enn av sult, sa Stordalen.

Stordalen viser til at usunt kosthold nå er det som tar flest liv i Norge ifølge en ny rapport fra folkehelseinstituttet.

Havet

Stordalen deltar på konferansen Måltidsglede sunt for alle i Stavanger, som inngår i regjeringens arbeid med en ny nasjonal handlingsplan for kosthold.

Eat-direktøren vil bruke havet mer enn vi gjør i dag.

– Det er den maten som setter minst fotspor i miljøet, gir mest protein til folk. Dessuten er folk på Vestlandet de beste til å foredle varene. En blå generasjon 2.0 som tar bedre vare på fisken, bedre vare på vannet, og ikke minst beskytter de marine økosystemene er en del av nøkkelen til en bærekraftig fremtid, sa Stordalen.

Måltidsglede

– Både det vi spiser, og måltidsgleden vi har rundt bordet, betyr veldig mye både for vår psykiske og fysiske helse, sier

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til NRK.

Hadde befolkningen fulgt kostrådene fra myndighetene, ville samfunn og folk fått en gevinst på 154 milliarder i året, ifølge Helsedirektoratet.

Helsegevinst

De foreløpige beregningene er gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Utgiftene i helsetjenesten kunne ifølge den foreløpige rapporten vært 12 milliarder kroner lavere i året om folk hadde spist sunt.

– Den enkelte av oss vil få to års ekstra levetid, gode år, som har stor betydning for samfunnet som fellesskap, sier Høie.

familie

Måltidsgleden vi har rundt bordet, betyr veldig mye både for vår psykiske og fysiske helse, mener helse og omsorgsministeren.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

De samlede helsegevinstene i form av flere leveår og bedret livskvalitet for den enkelte, har samlet anslått verdi på 136 milliarder kroner årlig. Dette inkluderer redusert sykefravær, uførhet og lengre liv, som årlig ville medført økte skatteinntekter på rundt seks milliarder kroner per år.

Sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale (H) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er Bent Høie vertskap for den tverrfaglige møteplassen.

– Vi skal lage en nasjonal måltidsstrategi. Jeg tror det er første gang de tre matministrene, fiskeri, landbruk og helse, lager en felles konferanse der vi ber hele bredden av næringen til å komme og være med å diskutere det gode måltidet i Norge. Det legger vi selvfølgelig til matfylket Rogaland, sier Høie.

En gledens dag

Daglig leder ved Måltidets hus i Stavanger, Arna Smistad, mener det står godt til med det norske måltidet.

Arna Smistad, daglig leder Måltidets hus

Daglig leder ved Måltidets hus i Stavanger, Arna Smistad, mener det står godt til med det norske måltidet

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er et godt mangfold, og at vi har en helse og omsorgsminister som har forstått verdien av viktigheten av matens rolle både inn til forebygging, pleie og restitusjon er fantastisk, sier Smistad.

Hun mener dette er en gledens dag for alle som jobber med helhetlig og tverrfaglig tilnærming til mat.