Hopp til innhold

Vi kaster 13 millioner egg hvert år

Overproduksjon gjør at 13 millioner fullt spiselige egg kastes i Norge hvert år. Nortura prøver nå å stagge produsentene.

Påskeegg

Norske gårder produserer mye mer egg enn det som spises. I tillegg begrenser nye EU-regler eggenes holdbarhetsdato.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Monica Menec

Monica Menec, avdelingssjef for kjølevarer ved Coop Mega på Ålgård.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

– Det er gode egg. De varer i tre måneder og så har vi datostempling på tre uker til en måned, sier Monica Menec, avdelingssjef for kjølevarer ved Coop Mega på Ålgård.

Menec må hver dag kaste store mengder egg hun mener er fullt brukbare. Hvert år må Norske butikker kaste 900 tonn egg, viser tall fra Nortura. Det utgjør 13 millioner egg.

– Før var det ikke datostempling. De er like gode mange uker etter datoen, så det er veldig dumt at butikkene må kaste dem, sier Menec.

Kun lov å lagre egg i fire uker

Et nytt EU-direktiv har satt grensen for oppbevaring av egg til maksimalt en måned.

– EU-direktivet ble laget på grunn av varekjedene i Sør-Europa. Der er det varmt og vanskeligere å ha lang holdbarhet på egg. Derfor er det kun lov å lagre dem i fire uker. Vi kunne uten problem ha doblet lagringstiden i Norge og holdt eggene lengre, sier konserndirektør for matsikkerhet i Nortura, Kjell S. Rakkenes.

Dermed har Norge overproduksjon av egg. Derfor har Nortura har satt ned kiloprisen på egg med 80 øre.

– Det har vi gjort for å begrense etableringslysten og å få ned produksjonen av egg. Utover det er det markedsføringstiltak som er det viktigste virkemidlet vi har, sier han.

Påskeegg

Påsken er høytid for egg, men likevel spises mye mindre enn det som produseres.

Foto: Remi Sagen / NRK

Han produserer 2,5 millioner egg i året

Pål Ånund Tveiten

Pål Ånund Tveiten produserer egg i Time kommune.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

Pål Ånund Tveiten driver hønseri på Undheim i Time. Produksjonen har gått for fullt før påske.

– Nå hadde vi omtrent 25 000 egg i uken frem til sist uke. Da slaktet vi det ene huset, så nå er det bare syv tusen egg til dagen, sier han.

Pål sine høner alene produserer et halvt egg til hver nordmann årlig.

– I dette huset kan det gå opp til 2,5 millioner i året. Det går mye egg i matproduksjonen også. Til majones. Det er der de største mengdene går,

Forbrukerne tjener på overproduksjonen

Tveiten har fått med seg at det produseres for mange egg i Norge, og satser selv mer på ruging av kyllinger.

– Her blir det også ruget egg. Dette huset er i utgangspunktet ett rugeegghus, så vi kjører mest mulig egg til eget rugeri og klekker kyllinger, sier han.

Likevel kastes det 900 tonn egg i Norge hvert år.

– Det går ut over alle ledd i produksjonen. Vi som kjøper egg tjener nok på det, men alle andre ledd bakover får mindre betalt for eggene, og må kaste egg fordi grossisten ikke vil ha dem, sier Monica Menec, hos Coop Mega på Ålgård.

Egg

Butikkene i Norge kaster 13 millioner egg hvert år.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK