Hopp til innhold

Vi kan gå tomme for norske poteter i vinter

Mindre gulrot, løk og poteter er lagt på lager denne høsten, og nedgangen er på flere tusen tonn. En våt sommer og høst får skylda.

Poteter

Årets potethøst, de vanligste sortene, gikk ned med snaut 1000 tonn fra 39.404 til 38.579. Egentlig ikke så mye, men Grøntprodusentenes Samarbeidsråd er redd årets poteter ikke er like holdbare som de bør være.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Vi ser at det allerede nå er ganske stor utsortering av poteter, så vi kan få i minste laget utpå våren, dessverre, sier daglig leder i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd, Morten N. Andersen.

Nedgangen for de vanligste potetsortene er «bare» rundt 1000 tonn og to prosent, men Andersen er redd mye av det må kastes.

Flere tusen tonn mindre gulrot, løk og poteter er fasiten når Landbruksdirektoratet har gjort høstens store lagertelling.

– Kjølig vær og regn må ta mye av skylda for færre grønnsaker og poteter til lagring, skriver direktoratet i ei pressemelding.

Mye regn, våte jorder og tapte avlinger

Allerede tidlig i august ropte bøndene i vest varsku: Enkelte hadde ikke tatt førsteslåtten, som er nødvendig dyrefôr til vinteren. Mange har varsla erstatningssaker. Forholdene hadde aldri vært vanskeligere, ifølge Norsk Landbruksrådgiving, som kalte situasjonen «fryktelig frustrerende og lite trivelig».

Mens regnet øste, sto mye løk, gulrot og poteter ennå i jorda i slutten av september, noe som mange steder i landet er lenger enn vanlig. Det var knytta spenning til hvor mye som lot seg hente opp, dels fordi jordene var så våte at traktorene ikke kom seg utpå, og dels fordi grønnsakene kunne være råtne.

Bekymra for lagringskvaliteten

Ifølge direktoratet har værutfordringene denne sesongen ført til lavere lagerbeholdning av de aller fleste grønnsakene, i alle fall sammenligna med fjoråret. Sammenligner en med 2015, er ikke situasjonen like ille.

Grønnsakhøsten 2015, 2016 og 2017

Utvalgte sorter (i tonn)

2017

2016

2015

Endring fra 2016 (%)

Endring fra 2015 (%)

Hvitkål

4180

4588

3644

-9

15

Rødkål

434

616

302

-30

44

Rosenkål

351

329

345

7

2

Kinakål, i 1000 stk.

887

1241

1440

-29

-38

Kålrot

8182

8150

9728

0

-16

Gulrot

21.876

23.744

20.414

-8

7

Kepaløk («vanlig» løk)

10.950

13119

13.266

-17

-17

Purre

966

987

880

-2

10

Poteter (ordinære sorter)

38.579

39.404

35.538

-2

9

Mandelpotet

10.273

9944

8245

3

25

Industripoteter

92.614

109.796

102.129

-16

-9

Poteter (klasse 1) totalt

142.319

159.972

146.461

-11

-3

Se hele oversikten over grønnsaker og poteter hos Landbruksdirektoratet.

Morten N. Andersen - Daglig leder GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS)

Morten N. Andersen.

Foto: Dag Eivind Gangås

I prosent er svikten størst for knollselleri (15 prosent), stilkselleri (12 prosent), kruspersille (33 prosent), rødbeter (27 prosent) og pastinakk (36 prosent), men i vekt er nedgangen bare noen få hundre tonn. De store mengdene er gulrot, poteter og løk.

Morten N. Andersen i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd ser at disse avlingene er lavere enn i fjor, men frykta det kunne bli verre. «Gulrotnedgangen» på 2000 tonn (åtte prosent) er ikke så stor at vi går tom, tror han, mens den store nedgangen på løk (17 prosent) delvis er et resultat av at fjorårets produksjon var litt for høy.

Men han er bekymra for hvor lenge grønnsakene holder.

– Den ekstreme nedbøren i noen av de viktigste dyrkningsområdene, kanskje spesielt for gulrot, løk og potet, gjør at vi er spent på lagringskvaliteten. Det får vi ikke noe skikkelig svar på før utpå vinteren, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland