Bomber, granater og statistroller for mannskapet på Rogaland

Mannskapet på veteranskipet Rogaland forteller om spennende opplevelser under filmopptakene til dramatisk actionfilm i Dunkerque.

Rogaland tilbake i Stavanger

Mannskapet på veteranskipet Rogaland forteller om spennende opplevelser under filmopptakene til dramatisk actionfilm i Dunkerque.

– Det er liksom ikke det vanlige livet til sjøs, for å si det sånn. Det har vært en kjekk opplevelse, å treffe stjerner, og spise med de store. Det har vært spennende det.

Det sier Thomas Johannesen, som er matros ombord i Rogaland, og statist i filmen.

Veteranskipet Rogaland er endelig hjemme igjen etter en tur til franske Dunkerque. Her spilte skipet en viktig rolle som hospitalskip i en amerikansk actionfilm fra andre verdenskrig.

Thoma Rott og Thomas Johannesen

Thomas Rott (til venstre) og Thomas Johannesen var begge mannskap og statister på Rogaland unhder filmopptakene i Dunkerque.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Jeg fikk en liten statistrolle der jeg sto ved landgangen og skulle geleide folk ombord. Det har vært spennende. Mye styr og stress, men spennende, sier Johannesen.

Bomber og granater

Hvitmalt, og med rødt kors. Slik måtte Rogaland være da det amerikanske selskapet Warner Bros og stjerneregissør Christopher Nolan hyret inn veteranskipet. Filmen om den dramatiske evakueringen av nesten 380 000 mennesker fra Dunkerque til England i 1940 vil by på mye dramatikk.

Les også: «Appelsinbåten» tilbake i Stavanger

– Det var veldig mye action, bomber og granater. De hadde eksplosjon på siden der fremme. Det røykte og det smalt, så det var ordentlig action. Riksantikvaren sa når vi ba om tillatelse til å reise ned; «Men ikke vær nå med i sluttscenen der skuten synker». Det hadde de laget en modell av. Så det er ikke Rogaland som går ned, det er modellen.

Det forsikrer styreformannen i Stiftelsen veteranskipet Rogaland, Sigurd Jansen.

Sgurd Jansen, styreformann stiftelsen veteranskipet Rogaland

Sigurd Jansen, styreformann stiftelsen veteranskipet Rogaland, forteller om mye bomber og granater under filmopptakene.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Hollywood

– Så var det de der dagene med filming. Da ble det mye den samme scenen om igjen og om igjen. Bære landgangen opp og ned. Jeg tror vi gjorde de samme tingene femti ganger i løpet av den dagen der. Så det var ganske kjedelig i slutten av dagen, sier maskinist og statist Thomas Rott.

Thomas Johannesen sier at filmingen ikke nødvendigvis ga mersmak.

– Jeg tror jeg skal holde meg langt unna Hollywood. Det er ikke noe jeg ønsker å fortsette voldsomt mye med, tror jeg, men kanskje ...