Hopp til innhold

Vet fortsatt ikke hvor mye flommen kostet

Seks uker etter ekstremværet «Synne» starta produksjonen hos Nordan på Moi opp i dag. Fabrikken fikk omfattende skader og fortsatt er hundre ansatte permittert.

NorDan rammet av flom

DAGEN DERPÅ: Mandag 7. desember var opprydninga etter ekstremværet «Synne» i gang. Administrerende direktør Tore Rasmussen vet ennå ikke hvor mye skadene kostet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Det er nå seks uker siden flommen, og seks uker siden vi har produsert noe som helst. I dag kommer vi endelig i gang igjen, sier administrerende direktør Tore Rasmussen i Nordan.

Ekstremværet «Synne» herja den første helgai desember, og Moi i Lund var et av stedene som ble aller hardest rammet. Elva Moisåna gikk over sine bredder, og dør- og vindusfabrikken Nordan, som ligger like ved, hadde på det meste 70 centimeter vann inne i fabrikken. Opprydningen har vært omfattende.

NorDan produksjonsstart etter ekstremværet Synne

Produksjonen er i gang på Nordan, for første gang siden flommen.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– I dag starter vi opp igjen, med 50 prosents kapasitet, så trapper vi opp ti prosent i uka til vi er tilbake for fullt, sier Rasmussen.

Stadig flere tilbake i jobb

Alle de 400 ansatte ved Nordan fikk permitteringsvarsel dagen etter flommen, og to uker etterpå var halvparten av dem permittert. Arbeidsledigheten i Lund var da på rekordhøye 12,6 prosent.

– I løpet av denne uka vil ca. hundre flere være tilbake i jobb. De kommer litt gradvis på jobb etter hvert som produksjonen tar seg opp. I løpet av en måneds tid vil alle 400 være tilbake, sier Rasmussen.

NorDan hardt rammet av flommen

ARKIVVIDEO (07.12.15): Det ble blåmandag for de ansatte på Nordan på Moi. Mye vann måtte tørkes opp, og mye måtte ryddes.

Bestillinger forsinket med 10–12 uker

Vannet som fosset inn ga store skader, større enn fabrikkledelsen hadde fryktet. 11.000 vinduer, som tilsvarer to-tre ukers produksjon, ble blant annet ødelagt av vannmassene.

Produksjonsstart hos Nordan på Moi

De ansatte på Nordan satte i dag maskinene i gang igjen.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– De 11.000 må vi produsere på nytt, og så er det mange som skulle hatt vinduer i den perioden vi har stått stille. Vi snakker om opp mot 10–12 ukers forsinkelse for mange kunder, sier Rasmussen.

Han har foreløpig ikke oversikt over de totale kostnadene etter flommen.

– Vi har ikke noe tall, eller en konkret oversikt, men ser at det blir store beløp. Heldigvis har vi god forsikring, sier han.

Dør- og vindusfabrikken NorDan på Moi under vann

Deler av Nordan-fabrikken sto under vann den første helga i desember.

Foto: Peter Monstad

Truet med å flytte fra Moi

Ekstremværet sør i Rogaland var ikke et engangstilfelle. Frem mot år 2100 vil lignende ekstremvær ramme oss dobbelt så ofte, dersom utslippene fortsetter som i dag, advarer meteorolog. Derfor er jobben med å sørge for at fabrikken ikke får like store skader neste gang elva flommer over, i gang.

– Vi har hatt gode møter med kommunen og Norges vassdrags- og energidirektorat, og skal sette i gang et flomsikringsprosjekt. Vi vet ikke helt hva det innebærer ennå, men skal snakke med flomsikringseksperter og iverksette tiltak, sier Rasmussen.

Før helgen sa han til Aftenbladet at hjørnesteinsbedriften i verste fall må flytte fra Moi.

– Det ble nok satt litt på spissen, men hvis dette skjer en gang til, og vi ikke har fått på plass tiltak, da har vi et stort problem, sier han.

To fabrikker, rådhuset, bedehuset, brannstasjonen og mange privathus er oversvømt i Moi i Lund, sør i Rogaland. Foto: Peter Monstad.

ARKIVVIDEO: (06.12.15): Under ekstremværet «Synne» var Moisåna langt over sine bredder, og fosset gjennom Moi.