Hopp til innhold

Vestlandsvær kan gi ham VM-gull

Suksesstrener Sondre Skarli tror værforholdene kan vippe duellen mellom Sverre Lunde Pedersen og hjemmefavoritt Sven Kramer i favør Norge.

GÅR FOR GULL: – Den store drømmen er å slå Kramer på hans hjemmebane, sier Sverre Lunde Pedersen.

For første gang på 15 år arrangeres allround-VM på skøyter utendørs. Det er ventet 25.000 tilskuere på tribunen i Amsterdam i Nederland til helgen.

Og Norges skøytehåp Sverre Lunde Pedersen har gullplanen klar.

– Klarer jeg å bevare OL-formen og får full klaff på de fire distansene vi skal gå i helgen, så skal det bli jevnt, sier Lunde Pedersen.

– Hadde det vært deilig å slå Sven Kramer på hans hjemmebane?

– Ja, ingenting hadde vært bedre. Det er den store drømmen, svarer skøyteesset fra Bergen.

Skøytelandslaget

Skøytelandslaget har funnet gullformen i Stavanger den siste uken. Onsdag reiser Norges VM-håp til Nederland for allround-VM.

Foto: Torkel Schibevaag / NRK

Det er meldt opp mot 13 grader, regn og vindfullt i Amsterdam i helgen. Ekte vestlandsvær.

– Det er forhold jeg er vant med fra all treningen på Slåtthaug i Bergen.

– Fordel for Sverre

Slår værmeldingen for Amsterdam til betyr det mykere is og treigere rundetider.

– Sverre er en veldig lett utøver. Han er rundt ti til tolv kilo lettere enn Sven Kramer, og i tillegg går han dypt på skøyter, som gjør at han fanger mindre luft om det kommer vind.

– Da kan gullduellen vippe i norsk favør?

– Ja, det kan skje. Kramer var ikke helt på topp under OL. Leverer nederlenderen på det nivået og Sverre presterer optimalt, så blir duellen mellom de to jevn, svarer han.

Sondre Skarli

GOD TRO: – Nå har vi ladet batteriene og funnet formen inn mot helgen. Vi satser på nye medaljer, sier trener Sondre Skarli.

Foto: Torkel Schibevaag / NRK

I OL i Pyeongchang endte Lunde Pedersen opp med å ta gull på lagtempo. På 5000 meteren ble det imidlertid bronse, bak Sven Kramer som tok gullet.

25.000 på tribunen

Etter OL har utøverne hatt en uke ferie, før skøytelandslaget samlet seg i Stavanger for oppkjøring til helgens verdensmesterskap. Onsdag reiser skøytehåpene til Nederland.

Sverre Lunde Pedersen

I FORM: Sverre Lunde Pedersen kom hjem fra OL i Pyeongchang med både gull- og bronsemedalje i bagasjen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Formen kjennes bra ut. Jeg har hatt noen gode økter sammen med resten av gjengen. Nå gleder jeg meg til å komme ned til Amsterdam, sier Lunde Pedersen.

Mesterskapet har vært utsolgt i lange tider. Nærmere 25.000 nederlendere er ventet å fylle stadion i Amsterdam.

– Det blir et veldig spesielt mesterskap. Vi er ikke vant med å gå foran så mye mennesker, men det kommer til å bli noe vi husker for resten av livet.

Tror på Bislett-stemning

På kvinnesiden er Ida Njåtun Norges håp under helgens mesterskap. Hun har bronse fra allround-VM i Calgary i 2015, og har vist gryende form den siste tiden.

Ida Njåtun

– Jeg har vist god fremgang den siste tiden, sier en spent Ida Njåtun før allround-VM.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Jeg tror det kan bli et morsomt verdensmesterskap. Jeg er i god flyt, så jeg får se hva jeg får til. Det hadde vært veldig gøy å kvalifisere seg til 5000 meteren.

Hvordan blir det å konkurrere utendørs?

– Det blir veldig spennende. Selv om jeg ikke har opplevd det før, så tenker jeg at det kan bli Bislett-stemning i Amsterdam, svarer hun.