NRK Meny
Normal

Verneverdige trær angrepet med gift

Eldgamle trær har begynt å dø på Eiganes i Stavanger. Ekspert tror de uerstattelige trærne har blitt angrepet med gift.

Verneverdige trær Eiganes

Det store treet som står til venstre for det hvite huset er angrepet med gift og deler av treet er avbladet og sykt. Det regnes som miljøkriminalitet å ødelegge et så gammelt tre.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Vi er veldig sjokkerte over at noen kan gå inn i hagen vår med hånddrill og gift, og bruke tid, krefter og penger på å ødelegge et tre som har stått i 150 år. Hvem gjør det og hvorfor?

Det spør Terje Sandvik på Eiganes i Stavanger seg om. Da Sandvik kom hjem fra ferie, oppdaget han at det vel 150 år gamle bøketreet i hagen hans var begynt å visne. Da han tok en nærmere kikk på treet, la han merke til noe uvanlig.

Terje Sandvik på Eiganes i Stavanger.

Terje Sandvik på Eiganes i Stavanger opplevde at det 150 år gamle bøketreet i hagen hans ble forgiftet.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Noen har boret et hull i trestammen, cirka én centimeter i diameter og 15 centimeter dypt. Hullet er fylt med gift og tettet igjen med en silikonpropp, kanskje for at giften ikke skulle sive ut. Så er hullet kamuflert med mose, så det er umulig å se med det blotte øye, forklarer Sandvik.

Treet så helt fint ut før han reiste på ferie. Han sier treet ikke er til sjenanse eller hinder for noen.

Enda et tre angrepet

Sandvik har vært i kontakt med Stavanger kommune, og tre-pleier Falke Omdal har undersøkt treet. Omdal kjenner også til en annen lignende sak på Eiganes: En cirka 140 år gammel ask rett ved Ledaalsparken har begynt å visne, og den har de samme hullene som treet i hagen til Terje Sandvik. Omdal mener det er liten tvil om at også dette treet er angrepet med gift.

Verneverdige trær på Eiganes

Noen har boret et hull i bøketreet til Terje Sandvik. Hullet er tettet igjen med en hvit silikonpropp.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Og når trærne er såpass gamle som de på Eiganes, er det snakk om miljøkriminalitet.

– Det er helt klart miljøkriminalitet, det er et direkte angrep på et tre. Det er trist å se at noen kan gjøre noe sånt. Enten gjør de det for egen vinning, eller så er det vandalisme.

Et mysterium

Politiet har ikke mottatt noen anmeldelser eller etterforsket noen slike saker, så foreløpig forblir det en gåte hvem som har angrepet de ærverdige trærne. For trepleier Falke Omdal er det uansett flere gode grunner til at gamle trær skal tas vare på.

Falke Omdal i Stavanger kommune.

Tre-pleier Falke Omdal minner om at gamle trær ikke kan erstattes. – Trær har stor betydning for både miljø og mennesker, sier han.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Trær er viktige for miljøet og for menneskenes del. Psykisk har trær en stor påvirkning. Reiser du til større byer i utlandet, finner du parker med store, flotte trær. Til en viss grad har vi det i Stavanger nå, men dessverre er det slik at alt har en begrenset levetid, sier han.

Gamle trær vil dø av naturlige årsaker, og noen vil bli fjernet på grunn av utbygging.

– Men når det på toppen av dette også finnes folk som rett og slett ødelegger trærne rundt seg, vil bestanden tynnes såpass ut at vi ikke klarer å erstatte de, advarer Omdal.