NRK Meny
Normal

Verdens største sjømatselskap

Det blir storfusjon mellom oppdrettselskap Pan Fish og Marine Harvest.

Atle Eide
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Det er klart etter at Fiskeri- og kystdepartementet i går åpnet for at et selskap kan kontrollere inntil 25 prosent av de nasjonale fiskekonsesjonene.

Konserndirektør i Pan Fish Atle Eide er godt fornøyd med at fusjonen er i boks.  

- Vi er glad for at avgjørelsen kom så fort. Dette gir oss grunnlag for å lage det som kommer til å bli verdens største sjømatselskap. Det er viktig for hele sjømatnæringen, sier Eide.  

Tidligere i år kjøpte skipsreder John Fredriksen selskapet Marine Harvest for drøyt 10 milliarder kroner. Men Fredriksen var også største aksjonæren i Pan Fish og måtte derfor søke Fiskeridepartementet om tillatelse til å eie hele 25 prosent av de norske oppdrettskonsesjonene.   

Stor konkurransekraft

 

Fiskeriminister Helga Pedersen
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Nå er altså fusjonen i boks og det nye selskapet blir verdens største oppdrettsselskap.  

Fiskeriminister Helga Pedersen er ikke i tvil om at en fusjon mellom de to selskapene vil styrke den norske konkurransekraften.  

- Ut fra en helhetsvurdering har vi fått en fornuftig beslutning. Vi har stilt krav til våde FOU-virksomhet og til økt bearbeidelsesgrad, og det tror jeg vil styrke norsk konkurransekraft og oppdrettsnæringen i Norge generelt, sier fiskeriministeren.  

- Betingelsene synes vi er helt OK, sier Atle Eide. De er i tråd med de tingene vi sa til departementet at vi skulle satse på. Det er en god inspirasjon for oss å leve opp til våre egne løfter.