NRK Meny
Normal

Verdens første flytende vindmøller

Pilotprosjekt skal gi svar på om det blir utbygging i stor skala.

Vindmøllepark

Lyse vil sette opp verdens første flytende vindmøller i havet vest for Utsira i Rogaland.

Foto: Illustrasjon: LYSE

Energiselskapet Lyse vil etablere verdens første flytende vindpark.

Lyse vil bygge fem møller sør av øya Utsira i Rogaland - og går piloten som planlagt blir det en langt større park lenger ut i havet.

Nylig fikk de fem møllene status som pilotprosjekt og er et langt skritt nærmere realisering.

Verdens første

Det blåser godt rundt Utsira, så godt at det som trolig blir verdens første flytende vindmøllepark blir satt opp i dette området. Det sier prosjektleder Tore Tagholdt i Lyse.

- Vi har fått status som pilotprosjekt og dermed litt forkjørsrett i NVE så skal det mye til at vi ikke blir verdens første, sier Tagholdt.

Pilotparken sør for Utsira skal ha fem møller som stikker rundt hundre meter over havet og gir strøm til fem tusen hus. Og det er ikkje BARE vinden som gjør at forholdene er ideelle ved Utsira, sier Tagholdt.

Utsira

Vindmølleutbyggingen ved Utsira skaper ikke store miljøproblemer.

Foto: LYSE / NRK

- Som vindkraftutbygger så er det helt fantastisk flott å komme til Utsira. Her er bare gode og flotte mennesker som har lyst til at de skal bli et flott samfunn med Vindkraft her ute, skryter prosjektlederen.

Lite miljømotstand

Øya har alt to forskingsmøller på land som produserer både strøm og hydrogen. Ti husholdninger får i dag all sin strøm fra forskingsmøllene til StatoilHydro.

Men Utsira er ikke bare vind og hav - det er også fisk og fugl. Kommunen sin miljø- og plansjef, og ivrig ornitolog, Atle Grimsby er likevel ikke veldig bekymret.

- Nei egentlig ikke. Det er mye større bekymringer med de fiskeriene som drives i dag. En vindmølle er synlig og fuglene vil styre unna, sier Grimsby.

VIDEO: Flytende vindmøllepark

I området der Lyse vil legge pilotparken sin er det lite fisk, slik at vindmøllene heller ikke på det området skal skape problemer.

Dersom testparken sør for Utsira blir vellykket, vil Lyse bygge en langt større park med seksti møller vest av Utsira. Den skal kunne gi strøm til 60 000 husstander.

Vindmøllepark
Foto: LYSE