– Sølv held lenge for meg. Me har gjort jobben vår, og det blei nesten gull, slår Christopher W. Davidsen fast like etter han har motteke den gjeve statuen i kokke-VM.
Det blei USA som stakk av med sitt første gull nokon sinne i Bocuse d'Or, dermed fekk ikkje dei mange norske supporterane som hadde møtt opp i Lyon, Frankrike, gullmedaljen dei hadde håpa på.
- Gull: USA
- Sølv: Noreg
- Bronse: Island
Andreplass i verdas mest prestisjefulle kokkekonkurranse er likevel sterkt, og erfaringa er svært verdifull meiner Davidsen.
– Eg har på mange måtar teke eit nytt fagbrev med å vera med på dette, seier han.
Sølvet går inn i ei rekke gode norske prestasjonar i Bocuse d'Or. Dette var Noreg sitt tredje sølv, og samanlagt ligg me framleis på andreplass, bak det kulinariske mekkaet Frankrike.
Ingen medalje til Frankrike
Ifølgje TV-kokk Eyvind Hellstrøm så er det positivt for konkurransen sin del at USA vinn.
– Skal du tapa for nokon så er det like gjerne USA, det løftar konkurransen opp på eit mykje høgare nivå. Men du kunne like gjerne vunne, sa han til Davidsen like etter premieutdelinga.
Kokkelærar Hans Dahl Ørstavik meiner at dette vil bety mykje for Davidsen,
– Sølv er ikkje noko nederlag! Dette er fantastisk for Christopher, framtida hans er sikra, og eg håper at han kan starta sin eigen restaurant, seier Ørstavik, som saman med andre matinteresserte var samla på Kronen gård i Sandnes for å sjå premieutdelinga.
Det var nettopp på Kronen gård at Davidsen låg i hardtrening før Bocuse d'Or.
For Frankrike var nok skuffinga stor over å berre få pris for beste vegetar-tallerken og beste kokkelærling.
Sjå den norske sølv-menyen her
– Nivået blir høgare og høgare
– Nå er eg veldig nervøs, det er kaotisk inni meg, desse timane kjennest som månader, sa det norske Bocuse d'Or-håpet Christopher Davidsen då NRK snakka med han før premieutdelinga.
Han har laga maten, dandert den og servert den. Nå kan han ikkje gjera meir enn å venta på dommen som kjem klokka 18.00 i Lyon i Frankrike.
– Du går og ventar og ventar og bygg dei andre deltakarane så høgt opp at du sjølv blir liten, sa han.
Her presenterer Davidsen menyen sin
Noreg har tradisjon for å gjera det godt i konkurransen, som blir kalla verdsmeisterskapen i kokkekunst. Før avgjersla i kveld er det berre Frankrike som har fått fleire gullmedaljar enn Noreg så lenge konkurransen har blitt arrangert.
Sist gong verdsmeisterskapen blei arrangert, i 2015, var det norske Ørjan Johannessen som gjekk heilt til topps.
Etter å ha sett kva dei ulike landa har presentert, så meinte Davidsen før avgjersla hadde kome, at kven som helst kan vinna.
– Eg meiner det er heilt ope. Det er så mange sterke nasjonar her, og nivået blir høgare og høgare for kvart år, seier mannen som i fjor kom på andre plass i Bocuse d'Or Europe.