Venter med hyppigere bussavganger til universitetet

Studentene ved UiS starter studiene i august. Busselskapet Kolumbus setter inn flere avganger til universitetet i Oktober. – Merkelig å drøye det til midt i semesteret, sier studentrepresentant.

Universitetet i Stavanger

Det er stille før stormen ved Universitetet i Stavanger. I august skal flere tusen studenter ta fatt på studiene, men hyppigere bussavganger er ikke på plass før i oktober.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det er ikke så mange som hopper på bussene til og fra Universitetet i Stavanger akkurat nå, men om et par uker er det stappfullt.

Håkon Ohren

Leder for Studentorganisasjonen, Håkon Ohren, reagerer på at Kolumbus ikke setter inn hyppigere avganger før i midten av oktober.

Foto: privat

Kolumbus ønsker å gi studentene et bedre tilbud, derfor oppgraderes rutene til og fra UiS med hyppigere avganger. Likevel så skjer ikke dette før 14. oktober. Det er halvveis ute i første semester, og nesten to måneder etter studiestart.

– Merkelig av Kolumbus

Håkon Ohren er leder for Studentorganisasjonen (StOr) i Stavanger. Han reagerer på at ruteutbedringene til Kolumbus ikke er på plass til studiestart.

– Det er merkelig å drøye utbedringa til midt i semesteret. Hvis forbedringen hadde vært på plass tidligere, kunne Kolumbus fått flere studenter til å bruke bussen fast, sier han til NRK.no.

I juni gikk fylkespolitikerne inn for å gi 20 millioner kroner ekstra til utbedring av rutene på Nord-Jæren. I denne summen inngår også utbedring av bussruter til Forus.

Kolumbus buss

Hyppigere avganger til og fra UiS har vært en kjernesak for studentpolitikerne.

Foto: Anne Lise Norheim

Leder i samferdselsutvalget i fylkeskommunen i Rogaland, Ellen Solheim skjønner frustrasjonen til Ohren, men forteller at det er økonomien som står i veien.

– Vi skulle gjerne hatt hyppigere avganger til UiS når studentene starter opp i midten av august. Hadde vi hatt mer penger, så hadde det vært det beste. Dessverre så må jeg be studentene trøste seg med at et godt rutetilbud skal bli enda bedre i oktober, sier hun.

Tar tid med nye ruter

– Det er ganske stort arbeid å få tak i sjåfører og busser, sier direktør i Kolumbus Odd Aksland.

Det er hos Kolumbus problemet ligger. Selskapet klarer rett og slett ikke få på plass hyppigere avganger tidligere enn oktober. Ekstrabevilgningene kom i juni, og Aksland forteller at det tar et par måneder å sette opp et nytt rutenett.

Odd Aksland

Direktør i Kolumbus, Odd Aksland, synes ikke synd på studentene.

Foto: NRK

– Vi vil få på plass et godt tilbud for kundene våre. Det krever planlegging. Det er ganske mye arbeid på tre måneder, og derfor er datoen satt til 14. oktober, sier direktøren.

Likevel er ikke Aksland bekymret for studentene.

– Vi har allerede et godt opplegg for studentene både fra Sandnes og Stavanger. Samtidig kan studentene også benytte seg av Jærbanen. Derfor er jeg ikke så bekymret for studentene. I denne omgang så har vi fokus på næringslivet og arbeidsreisende til og fra Forus. Det skal være på plass 14. oktober.

Akseptabel bussløsning nå

Solheim er enig med Aksland, og forteller at bussrutene er svært tilfredsstillende som de er nå.

– Studentene har allerede et veldig godt tilbud. Frekvensen til og fra universitetet ble økt til det dobbelte i fjor. Derfor mener jeg at tilbudet til studentene er veldig bra slik som det står nå, sier hun.

Dette er ikke studentrepresentant Ohren enig i. Han mener at færre studenter vil ta bussen på grunn av at oppgraderingen uteblir fra studiestart.

– Vi hadde sett for oss at det hadde hatt en bedre virkning dersom rutene var i gang allerede fra 1. august. Det er da de nye studentene kommer til byen, og skal komme seg til og fra universitetet, sier han.