Hopp til innhold

Venteliste for å skape fred i Israel

Stavanger starter en nasjonal venneforening for landsbyen Neve Shalom, der jøder, palestinere og kristne lever sammen i fred.

Venneforening for Neve Shalom

VIDEO: Landsbyen Neve Shalom i Israel har lik fordeling mellom jøder, palestinere, kristne og muslimer. Stavanger starter en nasjonal venneforening for landsbyen.

– Landsbyen er blitt en modell for en enstatsløsning av konflikten mellom Israel og Palestina, sier Daoud Boulos, som bor i Neve Shalom/Wahat al Salam.

Palestineren Daoud Boulos har vært en uke i Stavanger hos norske venner han har møtt gjennom hjelpearbeidet de videregående skolene i Stavanger driver i palestinske flyktningleirer.

Ventelister

Han bor i landsbyen Neve Shalom/Wahat al Salam som ligger i Israel, mellom Jerusalem og Tel Aviv. Mot alle odds har landsbyen overlevd motstand og skepsis i mer enn 40 år.

– Det er mer motstand mot fredsløsninger enn mot krig, sier Daoud Bolous og smiler.

Daoud Bolous

Daoud Boulos bor i landsbyen Neve Shalom.

Foto: Kaj Hjertenes

I dag har han ventelister av folk som ønsker å etablere seg i landsbyen for å arbeide for fred, likeverd og rettferdighet i Israel og Palestina.

Nå har en gruppe privatpersoner tatt initiativet til en nasjonal venneforening for landsbyen, som viser vei i en konflikt som har vart siden opprettelsen av Israel i 1948.

Landsbyen har lik fordeling mellom jøder, palestinere, kristne og muslimer. De er et levende bevis på at det går an å samarbeide i en demokratisk organisasjon.

– Men vi driver ingen business i peacemaking, sier Bolous.

– Vi konfronterer partene med ulikhetene, med konflikten, i stedet for å skjule oss bak alle likhetene. Det er nok av bevegelser for fred, som viser hvor like vi er, hvor lett det er å leke samen til tross for konflikten. Det fører ingensteds hen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Created by InfoDispatcher

Se hele intervjuet med Odd Kristian Reme og Daoud Boulos.

Samarbeider ikke med Norge

Odd Kristian Reme

Odd Kristian Reme, leder Dialogsenteret.

Foto: Kaj Hjertenes

Landsbyen driver både skole og et institutt for konfliktløsing og fredsarbeid. Ifølge palestineren Daoud Boulos går de rett til kjernen og utvikler en forståelse gjennom utdannelse og konfliktløsing.

– Vi samarbeider med mange land og institusjoner, men ikke med fredsnasjonen Norge. Jeg mener det er på tide at vi får dere med, legger han til.

– Det er naturlig at en nasjonal venneforening for dette fredsarbeidet starter i Stavanger, sier Odd Kristian Reme ved Dialogsenteret i Stavanger.

Byen har vennskapsbyer på begge sider i konflikten, i Nablus og i Natanja.

– Neve Shalom er en fortsettelse og en utvikling av det arbeidet vi allerede er godt i gang med, sier Reme.

Stor interesse

I likhet med Daoud Boulos og mange andre ser han at ideen om en tostatsløsning i konfliktområdet blir stadig vanskeligere å realisere.

– Landet er så oppsplittet i så mange deler at det blir vanskelig å lage grenser for to stater, sier Reme.

Det er nylig pensjonert rektor ved Stavanger katedralskole, Ivar Walde, som har tatt initiativet til venneforeningen for fredslandsbyen. Han sier de har møtt stor interesse i den uken de nå har besøkt skoler og institusjoner og enkeltpersoner i Stavanger.

– Jeg er inspirert av elevene i de videregående skolene i Stavanger, som hvert år samler inn over en million kroner til fredsarbeid. Nå er det opp til oss andre å gjøre likedan, sier Walde.

Neve Shalom