Hopp til innhold

Baptistleder forsvarer folkemordsiktet

Nære norske venner støtter 40-åringen som er siktet for krigsforbrytelser i Rwanda. De tror ikke anklagene er sanne.

Bilde fra Jæren tingrett, Rwanda-saken

Nære norske venner støtter 40-åringen som er siktet for krigsforbrytelser i Rwanda. De tror ikke anklagene er sanne.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Rett og slett fordi at da måtte han ha gått gjennom en hundre prosent personlighetsendring. Jeg kjenner ham som en absolutt ærlig, snill og omsorgsfull mann, sier Ole Johan Skjæveland.

Baptistmenighetene både i Sandnes og Stavanger er sjokkert over at et sentralt kirkemedlem er siktet for folkemord og krigsforbrytelser i Rwanda.

Skjæveland er leder i baptistmenigheten i Stavanger. Han har gjennom de siste 11 årene utviklet et nært vennskap med 40-åringen som i forrige uke ble varetektsfengslet og siktet for krigsforbrytelser i hjemlandet Rwanda.

– Han ville stått fram og sagt; Ja, jeg gjorde det

Kripos mener 40-åringen var sentral i to aksjoner under folkemordene i Rwanda for 19 år siden. To konkrete aksjoner der 7000 mennesker ble drept. Uforståelig, mener Skjæveland.

– Det ville være så langt fra hans tenkemåte som det går an å komme. Jeg tror at om han hadde gjort dette her, og gjennomgått en sånn endring, så ville han nå stått fram og sagt; Ja, jeg gjorde det, mener Skjæveland.

Fenglingsmøte krigsforbrytelser Rwanda

Påtalemyndigheten mener 40-åringen har deltatt i direkte angrep mot befolkningen i hjemkommunen i Rwanda. Her er Are Meisler Storvik, etterforskningsleder og Per Zimmer, politiadvokat under fengslingsmøtet i Jæren tingrett.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

40-åringen tok ifølge Skjæveland selv kontakt med baptistmenigheten da han kom til Stavanger.

Han beskrives som en ressursperson, intelligent og et bredt kontaktnett. Han er utdannet økonom i Norge og har engasjert seg på mange fronter: Fra skolens foreldreutvalg, NHO og som forkynner og sanger i menigheten. Livet han har levd i Norge gjennom mange år står i sterk kontrast til den svært alvorlige siktelsen.

– Har deltatt i direkte angrep mot befolkningen

– Siktede er nært knyttet til de som har organisert folkemordet lokalt i den kommunen han er fra.

Det sier Per Zimmer, politiadvokat i Kripos om siktelsen mot 40-åringen

– Både gjennom sitt ståsted politisk, tilstedeværelse ved møter der det er blitt oppfordret til drap, og at han har deltatt i direkte angrep mot befolkningen, sier Zimmer.

Ifølge politiet figurerte 40-åringen på en liste Norge fikk oversendt fra myndighetene i Rwanda for mange år siden. I januar i fjor besluttet Kripos å etterforske anklagene mot 40-åringen. Det resulterte i at han ble pågrepet og siktet i august i fjor og varetektsfengslet i forrige uke.

Per Zimmer

Per Zimmer, politiadvokat i Kripos, sier 40-åringen har oppfordret til drap hjemme i Rwanda.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– De vesentlige opplysningene går på at han har hatt en lederrolle, en bakenforliggende rolle, hvor han har vært en av oppfordrerne til at disse drapene skal skje, sier politiadvokaten.

40-åringen nekter straffskyld. Han viser selv til at anklagene er av eldre dato og at han ble frikjent av en folkedomstol i Rwanda for mange år siden. Politiet innrømmer også at mange av de vitnene som er avhørt avviser at 40-åringen var delaktig i folkemordene.

– Det er også personer som sier at han ikke har deltatt i folkemordet, sier Zimmer.

–En ensidig fremføring av saken

– Det har vært en ensidig fremføring av denne saken.

Det sa 40-åringen til NRK like før han ble varetektsfengslet i forrige uke med brev- og besøkskontroll. Også i baptistmenighetene i Stavanger og Sandnes er skepsisen stor til grunnlaget for politiets siktelse.

– Jeg har hatt et nært forhold til ham i alle de årene. Blant annet var jeg med i bryllupet hans. Han kaller meg far og jeg kaller ham oft sønnen min, sier Ole Johan Skjæveland.

Han har kjent til anklagene siden i fjor høst.

– Han fortalte meg åpent om de anklagene som var kommet og var fortvilet over at noen kunne fremsette sånne anklager mot ham, sier Skjæveland.