Her velges kompetanse fremfor ansiennitet

Direktøren i industribedriften GMV tenker på bedriften som et fotballag. Hvordan ville det gå dersom en bare beholdt spillerne som har vært lengst på laget? spør han.

Industribedriften GMV

Industribedriften GMV på Forus i Sandnes mener det er viktig å beholde ulike typer kompetanse i bedriften. Derfor er det ikke bare ansiennitet som vektlegges når de må si opp ansatte.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

– Å kun prioritere ansiennitet i nedbemanninger, kan være skadelig for bedriften, mener administrerende direktør hos GMV, Tor Ole Talgø.

Som mange andre bedrifter på det oljeavhengige Vestlandet har også GMV i Sandnes hatt en tøff periode med flere oppsigelser og nedskjæringer.

Tor Ole talgø

Lang tid i bedriften bør ikke trumfe behovet for kompetanse, mener administrerende direktør i GMV, Tor Ole Talgø.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Ansiennitet har stått sterkt gjennom tøffe kutt i mange bedrifter, men denne ledelsen har derimot vektlagt kompetanse fremfor ansiennitet i flere kuttrunder det siste året.

– Vi må tenke på bedriften som et fotballag. Hvordan ville det gå dersom en bare beholdt spillerne som har vært lengst på laget? Vi har knallhard konkurranse, og må til enhver tid sikre de beste om bord, sier Talgø.

LO: – Svært uheldig

Katrine Rygh Monsen er jurist i LO og mener ansiennitet skal ligge til grunn i oppsigelsesrunder, ikke kompetanse.

– Det mener vi er svært uheldig. Kutt basert på ansiennitet vil være etterprøvbar og rettferdig. Ansatte med lang ansiennitet har opparbeidet seg erfaring og kompetanse gjennom en årrekke. Dette vil det være gunstig for bedriftene å beholde.

Industribedriften GMV

– Å kun prioritere ansiennitet i nedbemanninger, kan være skadelig for bedriften, mener administrerende direktør hos GMV, Tor Ole Talgø.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

– Tenker på hva som er best for bedriften

Siden 2014 har over 35.000 jobber forsvunnet fra norsk oljenæring. Ifølge Talgø handler det om å sikre riktig kompetansen i bedriften.

– Om de har lik kompetanse, vektlegger vi ansiennitet. Men det er ikke sikkert de som har jobbet lenge i bedriften er best, sier han.

Bedriftslederen tror de hadde vært i en annen situasjon dersom oppsigelsene kun var basert på ansiennitet.

– Jeg tror det ville gått dårligere. Vi må kanskje ofre enkeltindivider, men jeg må tenke på hva som er best for bedriften, og det er å bevare flest mulig arbeidsplasser, sier Talgø.

Mange unge arbeidsledige

Tina Bru

Kutt basert på ansiennitet kan gå på bekostning av viktig kompetanse i fremtiden, mener stortingspolitiker Tina Bru fra Høyre.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

Ifølge NAV og SSB er halvparten av alle arbeidsledige under 30 år. I Rogaland er arbeidsledigheten blant unge høyest, og nesten en av ti menn mellom 20 og 29 år er ledige eller på tiltak. Det bekymrer stortingspolitiker Tina Bru (H).

– Det er viktig å være bekymret for utviklingen. Næringslivet må passe at det ikke alltid er de yngste som forsvinner først, men at kompetansen ivaretas, sier Bru.

Ifølge Bru har menn som blir arbeidsledige i ung alder stor risiko for ende opp som uføre.

– Hvis disse unge menneskene mister jobben nå, og flytter bort, får vi betydelig kompetansegap i regionen i fremtiden, sier hun.

Talgø håper en omstilling vil sikre kompetansen i årene som kommer.

– Vi har brukt de klokeste hodene til å skaffe mest mulig olje. Kanskje de nå bør brukes til å skape arbeidsplasser i industrien slik vi kan ta inn ungdommer. Da vil dette gå mye bedre.