Hopp til innhold

Fylkesvei 45 kan åpne tidligere enn antatt

Oppryddingen etter steinraset ved fylkesvei 45 var først venta å ta dager. Nå vurderer vegvesenet å åpne tidligere enn antatt. Det blir tatt en vurdering klokka 21 i kveld.

Opprydding Hunnedalen

Gravemaskiner og lastebiler jobber på begge sider av raset for å få fjernet den store massen. Dette arbeidet kan ta flere dager.

Foto: Kaj Hjertenes

– Jeg har anslått at 4000 kubikk må vekk bare i forbindelse med åpning av veien. I tillegg er det store mengder stein som ligger utenfor veien som også må tas hånd om, sier veimester i Mesta, Jarle Egeland.

Alle undersøkelser og vurderinger av raset er nå ferdige, men det tyngste arbeidet gjenstår når massen nå skal fjernes og veien klargjøres for åpning.

Klokka 16 fredag ettermiddag kom Statens vegvesen med følgende gladmelding:

Laster Twitter-innhold

Vil ta lang tid

Massen har falt nærmere 500 høydemeter og rundt 150 meter av veibanen ligger nå under et to meter tykt steinlag. Oppryddingen av veien er nå i gang, og målet er å åpne fylkesvei 45 så snart som mulig.

FV45 opprydding

Ingen vet hvordan veibanen under steinraset ser ut, men Statens vegvesen regner med den har fått store skader.

Foto: Kaj Hjertenes

Statens vegvesen håper veien kan åpnes allerede i løpet av helgen, men ifølge Egeland, som leder ryddearbeidet, skjer det trolig ikke før om flere dager.

– Veien er stengt, og galt nok er det, men heldigvis er det ingen krise. Det er ingen folk eller biler som har gått i raset. Vi må bare flytte mengden i ro og mak, sier Egeland.

Veibanen kan ha store skader

Fredag arbeides det med gravemaskiner og lastebiler på begge sider av raset for å få fjernet den store massen. Deretter vil tilstanden på veibanen under raset avsløres.

– Det er jo det vi er spente på nå, å se om den er slått vekk da raset kom, eller om den ligger fin under. Det er sikkert en del skader på den, sier Truls Kolnes, prosjektleder i Statens vegvesen.

Kunne gått verre

Fylkesvei 45 er hovedveien mellom Ålgård og Sirdal, og det er i perioder stor trafikk på veien. Hadde raset gått en fredags ettermiddag kunne det gått langt verre, tror Egeland.

– Det var et heldig tidspunkt. Vi har fått beskjed om at det var en bil som kom veldig nær raset da det gikk, men det gikk heldigvis godt.

Raset gikk på begge sider av fjellet

Også på Frafjord-siden av fjellet raste det store mengder stein og sand. Her gikk det ikke utover veibaner, men kunne ført til store skader på flere gårdsbruk.

Bonde Halvard Kommedal fikk et nært møte med raset.

Halvard Kommedal

Raset gikk på begge sider av fjellet, og har lagt igjen masser på gården til bonde Halvard Kommedal.

Foto: Kaj Hjertenes

– Det buldret og kom en hylelyd. Så kom det svarte masser veltende ned fjellsiden. Vi gikk bare og håpet det skulle gå bra.

I et området omgitt av mye fjell kan det gå et og annet ras, men Kommedal forteller at han aldri har opplevd noe lignende.

– Jeg har aldri opplevd noe så skremmende som dette. Det var enorme krefter i sving.

Raset har lagt igjen masser på gården til Kommedal, men så langt har han ikke meldt fra om naturskader som eventuelt har krav på erstatning.