NRK Meny
Normal

Vegvesenet håper FV45 kan åpnes i løpet av helgen

Mannskaper fjerner og frakter bort massen som har rast ut fra begge sider. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt hvordan veibanen ser ut under raset.

Ras på FV45

Rundt 150 meter av FV45 ved Motland er dekket av raset.

Foto: Politiet

– Det er veldig mye sand og jord og vann som er kommet ned. Det er vel omtrent 150 meter av veien som har to meter med stein på seg.

Slik beskriver Truls Kolnes, prosjektleder i Statens vegvesen, situasjonen på fv. 45 ved Motland etter raset torsdag kveld. Årsaken til raset er nå klarlagt mener geologer som har undersøkt rasstedet.

Les også: Ingen tegn på at folk skal være tatt av raset

– Det skyldes nok den ekstreme nedbøren på torsdag. Den var ganske lokal, men den har gjort at det har rast fra toppen. Løsmassen har rast nedover bekkeløpet og tatt med seg mer på vei ned, sier Kolnes.

Håper på åpning i helgen

Ny kraftig nedbør kan føre til at mer løsmasse kommer ned skråningen, men siden værmeldingene nå sier oppholdsvær, er opprydningsarbeidet kommet i gang. Vegvesenet håper fortsatt veien kan åpnes i helgen.

– Det er ganske mange lass med masse som det må finnes en ny plass til. Vi kan ikke bare skyve det ut i elven. Vi jobber med å finne nye tipp-plasser til jorden, sier Kolnes.

Det betyr at massene må fraktes langs veien.

– Vi må nok ned til Byrkjedal og oppover dalen og, men vi håper at det skal være åpent igjen i løpet av helgen, sier Kolnes.

I mellomtiden må bilistene ta seg fram langs andre veier. Vegtrafikksentralen melder at det er mulig å kjøre om skredet via fylkesvei 42 og fylkesvei 468

Uvanlig stort ras

Fredag arbeides det med gravemaskiner og lastebiler på begge sider av raset. Ingen vet heller hvordan veibanen ser ut under raset.

– Det er jo det vi er spente på nå, og se om den er slått vekk da raset kom, eller om den ligger fin under. Det er sikkert en del skader på den, tror Kolnes.

Raset på Motland er langt større enn det som vegvesenet vanligvis må håndtere.

– Det er ganske vanlig at det raser litt ned på veiene, men dette er noe av det største jeg har sett. Lokale folk vi snakket med sa at det aldri hadde sett det renne så mye ned den fjellsiden.