Vask og stell av bunadskjorter

Før 17. mai er det ikke få bunadskjorter som skal vaskes og strykes i de tusen hjem. NRK Rogaland gir deg her tips om hvordan du skal behandle linskjorter med broderi.

Liv Signe Navarsete på båt-dåp i Stavanger. Foto:Per Thime/NRK

La aldri bunadskjorten ligge lenge skitten, da fester skitten seg og den blir vanskeligere å få ren. Oppbevar den mørkt, i ren og ustrøket tilstand, i en hvit stoffpose, eske eller et håndkle. Det må ikke brukes plast for oppbevaring.

Vasking av skjorten

Bruk et nøytralt finvaskemiddel. Man må ikke benytte sterkt alkaliske vaskemidler eller vaskemidler som inneholder blekemidler eller enzymer. Legg skjorten i vann et par timer dersom der er stygge flekker. Er det eggehviteflekker legges skjorten i kaldt vann, ellers i lunket vann med finvaskemiddel.

Bruk godt varmt vann 60 - 90 grader. Hold skjorten i bevegelse. Når vannet har sunket til en temperatur som hendene kan tåle, krystes skjorten forsiktig. Ikke gni hverken på skjorte eller broderi, og ikke vri den før skylling.

Skylling

Skyll skjorten først i lunkent vann, siden i kaldt vann minst 5 ganger. La den ligge 10-15 minutter i siste skyllevann. Skjorten kan gulne om en slurver med skyllingen. Heng skjorten til drypp-tørking etter nederkanten med klyper. Fest også ermene til snoren med klyper.

Dynking

Når skjorten tas frem fra oppbevaringen må den dynkes godt, og rulles inn i et håndkle. La den ligge å trekke en stund. Deretter strykes den i passe fuktig tilstand på vrangen.

Klar for stryking

Det er sikrest å stryke med dampjern som du stiller på lin. En arm til strykebrettet letter også arbeidet for å komme til rynkene på ermene.

Bruk et grovt hvitt håndkle på brettet når du skal stryke broderiet. Legg broderiet ned mot håndkleet og stryk fra vrangen. Stryk deretter alle rynkene opp mot broderiet langs halsen og mot mansjettene uten håndkle. Stryk ferdig ermene først og for- og bakstykket tilslutt. Skjorten strykes i passe fuktig tilstand på vrangen.