Varsler om flom- og jordskredfare

Det er mer uvær i vente. Store nedbørmengder gir en torsdag med fare for flom og jordskred på Vestlandet.

Flom på Vestlandet

Bildet er fra en flom på Voss i 2015. Torsdag kan det være fare for liknende tilstander.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Flere vassdrag har stor vannføring etter mye nedbør på tirsdag. På torsdag ventes store mengder lokalt nedbør over store deler av Vestlandet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ber kommuner og private ta flomvarselet på alvor.

– Oransje varsler må en ta på alvor og renske rister og kulverter og sjekke at vannveier er åpne. Dette kan gi store, lokale utfordringer, sier Brigt Samdal, regiondirektør i NVE.

De har nå hevet faregraden fra to til tre, og melder at situasjonen er følsom for både temperatur og nedbørmengder. Aktsomhetsnivået vurderes fortløpende.

– Det er ikke et varsel som er i bruk veldig ofte, selv om vi de siste årene har erfart flere hendelser på grunn av klimaendringer. Vi ser at det er mer intense nedbørsbyger som kommer, sier han.

Brigt Samdal, regionsjef NVE

NVE ber kommuner og private ta flomvarselet på alvor.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Verst i Rogaland og Hordaland

Trond Torsteinson er statsmeteorolog ved Værvarslinga for Vestlandet i Bergen. Han spår en søkkvåt torsdag over store deler av Vestlandet.

– Det kommer en ny runde med uvær på torsdag. Denne gangen er det nok Rogaland og Hordaland som får den verste trøkken, sier han.

Nedbørsmengdene ventes å kunne gi flomvannføring på torsdag og fredag i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Meteorologen forklarer at det blåser opp fra sørvest allerede fra torsdag morgen.

– Den kraftigste vinden kommer nok i perioden fra rundt klokken tolv til klokken seks på ettermiddagen. Da blir det sterk kulig og liten storm fra sørvest. Vinden dreier etterhvert vestelig og minker utover kvelden, sier Torsteinson.

Laster Twitter-innhold

Klissvått

Det blir mye nedbør, mellom 70 og 100 millimeter fra tidlig på torsdag til tidlig på fredag.

– Det blir ruskevær på hele Vestlandet, sør for Stad. Vinden blir sterkest i Rogaland og Hordaland. Kysten og fjellet får det som normalt sterkest, men det er absolutt muligheter for sterk vind andre plasser også, sier han.

Torsteinson forklarer at det er viktig å holde vannveier som kulverter og sluk åpne, for å redusere risikoen for skader.

Vinden minker allerede torsdag kveld og mesteparten av nedbøren har kommet før fredag morgen, sier han.